Péči o bezdomovce vzali na svá bedra, v rámci nového projektu, pracovníci hradišťské Oblastní charity i městští strážníci. Na počátku března vyrazili společně do ulic za lidmi bez střechy nad hlavou. „Nabízíme jim možnost hygieny, menšího občerstvení i poradenství, jak mohou svou nelehkou životní situaci řešit. Na podrobné výsledky je ale ještě dost brzy, projekt je teprve na začátku," poznamenal ředitel hradišťské Oblastní charity Jiří Jakeš.

Vedoucí projektu Zdeněk Vávra upřesnil, že terénní pracovník Charity vyráží do ulic slovácké metropole několikrát týdně. Doposud vykonal patnáct pochůzek, při kterých kontaktoval celkem čtyřiačtyřicet bezdomovců, většinu z nich opakovaně.

„Bezdomovci chtěli například jednorázové strojky na holení, pomoct s nákupem, někteří z nich měli zájem se osprchovat," vyjmenoval Zdeněk Vávra. Přestože je projekt stále „v plenkách", jeho iniciátoři už chystají i novinky. „Budeme mezi bezdomovce roznášet polévku, prozatím jen na zkoušku," prozradil Zdeněk Vávra.

Městští strážníci přiznávají, že prozatím žádné velké úspěchy u bezdomovců projekt nesklízí. „Oslovili jsme doposud asi deset bezdomovců. Vyslechnou nás a většina z nich nad našimi radami mávne rukou. Někteří alespoň slíbili, že se půjdou do Charity osprchovat a požádat o nové oblečení. Myslím si ale, že je důležité, aby lidé bez domova věděli, že novou možnost mají a třeba ji postupně začnou více využívat," věří velitel uherskohradišťských strážníků Vlastimil Pauřík.

Jeho slova potvrzují i oslovení bezdomovci. „Nemáš cigaretu? Nebo dvacku na rohlík a na pivo?" odvětil hradišťský bezdomovec, který si říká Jarin, na otázku redaktora Slováckého deníku, jakou pomoc ze strany Charity by uvítal nejraději. „Občas se nás policajti i lidé z Charity ptají, co potřebujeme. Mně ale nic nechybí, hlavně chci být v teple a trochu se najíst. Na ubytovnu nepůjdu, proč taky?" krčí rameny Jarin.