Suvenýrové bankovky zoo osloví návštěvníky a sběratele, kteří si chtějí odnést originální předmět a zároveň chtějí podpořit ochranu živočišných druhů. Jako první si mohou tyto ceniny koupit návštěvníci zoologických zahrad v Liberci, Olomouci, Plzni a ve Dvoře Králové, plánován je i prodej v dalších středoevropských zahradách.

„Na naší liberecké bankovce je zobrazena krajta zelená a rys karpatský. Jedná se o zástupce, kteří reprezentují jak tropický deštný prales, tak naší evropskou krajinu. Pevně věřím, že suvenýrové bankovky se stanou jedním z lákadel a budou motivovat zájemce o celou edici k návštěvě i dalších zoologických zahrad. Část výtěžku z prodeje bude totiž věnována na ochranu ohrožených druhů“, řekl ředitel Zoo Liberec David Nejedlo.

V Osvinově narazíte na cedule upozorňující na výskyt hadů. Právě provoz na silnicích stojí za rapidním snížením stavů užovek stromových v posledních letech.
Můj soused užovka. Vzácný druh sdílí s lidmi i koupelny

Krajtu zelenou návštěvníci najdou také na plzeňské bankovce, mimo ní i lva berberského. „Jde o druhy ohrožené, atraktivní, v jejichž chovu slaví plzeňská zoo úspěchy, na rubu nechybí erbovní plameňáci a místní scenérie a dominanty,“ doplnil ředitel Zoo Plzeň Jiří Trávníček.

Sběratelé se mohou těšit ještě například na tygra ussurijského, žirafu Rothschildovu nebo pandu červenou.

Pamětní listy vzešly z mezinárodní designerské soutěže a hlavním motivem je evoluce. Ceniny nápadité kompozice s propracovanou kresbou zvířat z dílny designerské dvojice, české akademické sochařky a medailérky Majky Wichnerové a slovenského designéra Mateje Gábriše, evokují exotické dálky a zobrazují vzácná zvířata.

Bankovky byly vytištěny Státní tiskárnou cenin na ceninový papír s vodoznakem lipového listu s viditelnými a neviditelnými vlákny.

Chov skotu. Ilustrační snímek
Komfort stojí peníze. Zvířata půjdou na druhou kolej, obávají se ochránci

Na hlavní motivy na lícové a rubové straně včetně číslování byla použita technologie digitálního tisku, ostatní motivy v podtisku včetně UV barev jsou tištěny ofsetovou tiskovou technikou. Emise, která je určena pro české zoologické zahrady, je obohacena na lícové straně českým lvem ze stříbrné fólie, která byla aplikovaná pomocí horké ražby.

Jednotícím prvkem celé série bankovek je osoba Charlese Darwina, se kterou souvisí jeho kresba na rubové straně.

Inspirace pro ostatní? 

„Jsem velice rád, že jsme mohli být součástí projektu, který je z pohledu ceninové polygrafie velmi zajímavý, pomáhá tam, kde je potřeba a zároveň přináší radost sběratelům a fanouškům zoologických zahrad. Byl bych rád, kdyby se tento projekt stal inspirací pro ostatní,“ sdělil generální ředitel Státní tiskárny cenin Tomáš Hebelka.

V zoo je možné bankovky zakoupit prostřednictvím samoobslužného automatu, jehož součástí je i UV světlo, které odhalí některé ochranné prvky cenin. Jsou to například stěžejní motivy s fluorescentní barvou na přední straně ceniny nebo bavlněná vlákna, která jsou součástí ceninového papíru, jako tomu bývá u skutečných bankovek.