Předchozí
1 z 4
Další

Bígly z laboratorních pokusů si mohou lidé adoptovat. Zatím se o ně starají v útulku BorovnoZdroj: Druhá šance U Františka

Druhá šance pro bígly z laboratoří

Jednou ze sbírek je Druhá šance pro laboratorní bígly. Vybrané peníze mají pomoci zachráněným bíglům po ukončení pokusů v českých laboratořích, konkrétně poslouží na pokrytí nákladů na péči o psy, kteří v květnu 2022 z laboratoří putovali do útulku Borovno na Plzeňsku.

„Našim posláním je zpět obnovit jejich psí důvěru v lidi, seznámit je s běžným životem, naučit základní cviky a chození na vodítku. Snažíme se vytvořit podmínky, které pomohou nenásilně vrátit psy zpět do pejskařské komunity a dát jim tak druhou šanci na spokojený život v rodině,“ uvádí na webu Donio zakladatelé sbírky ze spolku Druhá šance u Františka.

Mourovato-bílou kočičku kdosi vyhodil u chomutovské ubytovny Alžběta. Někdo ji zřejmě vyhodil, protože má hygienické návyky a více než na kočkách je závislá na lidech. Je vykastrovaná.Zdroj: Spolek Bady

Odchytem zachraňují životy zvířat

Odchytovou techniku pro zvířata pak potřebuje azyl pro zvířata v nouzi Bady na Chomutovsku. Nezaměřuje se pouze na psy, ale odchytává i jiná zvířata, jako jsou třeba pískomilové nebo i dobytek či divoká zvířata. Proto jsou zapotřebí různé druhy této techniky, jako například dron s termovizí, narkotizační puška, vystřelovací odchytová síť, fotopasti a další.

Veškerou odchytovou techniku navíc spolek půjčuje na požádání i dalším útulkům nebo lidem, kteří požádají o pomoc při pátrání po zvířeti.

„Ročně se z nejrůznějších důvodů ztratí a na ulici ocitne tisíce zvířat. Často potřebují pomoc i divoká zvířata. Tyto peníze budou využité na nákup další odchytové techniky, která pomůže zachránit mnoho životů,“ napsali zakladatelé sbírky ze spolku Bady.

Jezevčíci z Droždína u Olomouce se musí přestěhovatZdroj: se svolením Petry Petroš

Pro psí vozíčkáře už není prostor

Spolek Jezevčíci v nouzi pak pečuje zhruba o 60 starých a hendikepovaných psů. Přibližně polovina z nich jsou vozíčkáři. Zázemí mají psi v Droždíně u Olomouce, které je psům plně uzpůsobeno. Stávající sídlo je však v místě, kde chybí vodovod, odpad a také spolek trápí tři kilometry dlouhá příjezdová cesta v katastrofálním stavu.

„Když jsme se sem nastěhovali, měli jsme 15 pejsků, časem počet rostl a rostl. Bez pejsků je nemovitost dokonalá, ráj. Pro funkční zázemí pro 60 pejsků již nikoliv,“ vysvětlují zakladatelé sbírky.

Peníze ze sbírky by tak posloužily na nákup nové nemovitosti a peníze z prodeje té nevyhovující na vytvoření vhodného zázemí. V současné chvíli spolek musí příjem dalších zvířat odmítat. „Ač je náš název Jezevčíci v nouzi, pomáháme i jiným rasám – máme na vozíku pinčíky, čivavy, jorkšírky, ale i staforda a corgiho. My si rovněž vezmeme úvěr a následně z prodeje stávající nemovitosti postavíme další prostory pro pejsky,“ doplnil spolek.

Sbírky na Doniu však nezakládají jen spolky, ale i majitelé zvířat, kteří potřebují pomoci s náklady na finančně náročné operace. Peníze se vybírají také na různé terapie po operacích. Mezi zvířaty, kterým je možné pomoci jsou zejména psi a kočky, ale také třeba králíci nebo koně.

Zvířata na Donio
Donio je crowdfundingová platforma, kterou založil David Procházka na podzim roku 2019. Sekci sbírek pro zvířata najdete na www.donio.cz/zvirata.