V platnost vyhláška vzešla 1. listopadu. Ochránit má domácí mazlíčky, které jejich majitelé množí za účelem zisku v ne vždy vyhovujících prostorech. Majitelé zvířat nyní musí dodržovat přísnější pravidla, co se týče podmínek v chovech a velikostí výběhů. To by neměl být problém pro chovatele, kteří mají chov jako koníček a náklady na péči o psy nebo kočky, o které se s láskou starají, často převyšují výdělky z prodeje mláďat. Hůř by nová pravidla měla dopadnout na množitele, kteří, co se týče zázemí a péče o svá zvířata, nemají čisté svědomí.

Eva Vohánková z kláštereckého útulku.
Vedoucí útulku v Klášterci: Pejsci se nám nevrací. Pracujeme s lidmi i zvířaty

„Norma bude závazná pro sdružení právnických nebo fyzických osob chovající zvířata, chovatele, kteří jsou členy těchto sdružení, a podnikatele zabývající se v rámci podnikatelské činnosti chovem zvířat. Nově se tato pravidla vztahují i na lidi, kteří se věnují chovu zvířat za účelem dosažení zisku, chovatele se třemi a více fenami nebo chovatele, jejichž cílem je rozmnožování psů nebo koček,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Velký výběh, čisté prostory

Výběh nebo kotec musí být nově velký nejméně šest metrů čtverečních pro jednu kočku, v případě psa střední velikosti musí velikost dosáhnout 15 metrů čtverečních. Prostory pro zvířata musí být čisté, pohodlné a dobře větratelné. Kočkám a psům musí také poskytnout ochranu před přímým sluncem, větrem nebo chladem. Kojící kočky a feny také musí mít se svými mláďaty přístup ke klidnému místu, kde je nikdo nebude rušit. Stejně tak u porodu by měl majitel zajistit jeho klidný průběhv ústraní.

„Vyhláška také stanovuje podmínky, za kterých je možné odloučit mládě od matky, a uvádí nejnižší a nejvyšší věk, který je přípustný pro krytí nebo umělou inseminaci,“ doplnil Bílý.

Ilustrační foto.
Sbírka Den zvířat vynesla 1,7 milionu. Dary poputují útulkům v celé republice

Kočky se mohou nechat krýt od věku jednoho roku, u fen do 50 centimetrů v kohoutku je to čtrnáctý měsíc, u fen větších pak sedmnáctý měsíc.

Aby měli stávající chovatelé čas na přípravu, budou nové požadavky na velikost prostor pro zvířata povinné až od července příštího roku. „Do té doby mají čas, aby svá zařízení upravili, případně mohou snížit počet odchovávaných štěňat nebo koťat či dospělých zvířat. Pro nové chovatele bude vyhláška účinná v plném rozsahu již od 1. listopadu,“ upřesnil Bílý.

Pomáhá i čipování

Dodržování nových pravidel budou kontrolovat inspektoři veterinární správy. Za porušení vyhlášky hrozí pokuta až jeden milion korun, ale také zákaz činnosti nebo odebrání týraného zvířete.

Po přísnějším zákonu na ochranu zvířat volají nejen odpůrci množíren už dlouhodobě. Zda přísnější pravidla potenciální množitele odradí, ale ukáže čas.

Fenka německého krátkosrstého ohaře Ginna Hastrmánek při soutěži na Chomutovsku
Psí štěkot může být i užitečný. U loveckých psů je to vlastnost k nezaplacení

Nejen v boji proti množírnám už pomáhá od ledna 2020 povinnost čipování psů. „Pomáhá to jednodušší identifikaci zvířete, pokud se ztratí či někomu ublíží, ale také je díky tomu možné lépe potírat nelegální množírny,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Díky čipům a jejich registraci je totiž snazší zjistit, kolik zvířat jeden majitel vlastní. Od 1. ledna 2022 má být navíc spuštěna pilotní verze centrálního registru. Doposud registrů existuje hned několik, a vyhledávání v nich je tak obtížnější.