„Společnost Kola pro Afriku pořádá sbírky použitých jízdních kol, které následně opraví a daruje dětem v africké Gambii, a umožňuje jim tak cestu ke vzdělání. Některé děti musí denně chodit do školy i desítky kilometrů. Společnost jim tak pomáhá ke zkrácení cesty ke vzdělání,“ informovala Klára Cinádrová, ředitelka benefičního beach volejbalového turnaje Afrika Beach Open.

Jeho 7. ročník se uskutečnil v sobotu na beachových kurtech v metropoli Slovácka. „I přes letošní nepříznivou situaci spojenou s pandemií koronaviru a následnými vládními opatřeními byl o účast na turnaji velký zájem. Některé týmy jsme museli i odmítnout kvůli naplnění kapacity. Na kurtech Sportovišť města Uherské Hradiště se sešlo 24 smíšených párů z České a Slovenské republiky,“ sdělila Klára Cinádrová.

46. ročník akce Giro de Pivko - 6. 6. 2020
VIDEO: Giro de Pivku vévodili Trump, Putin i Kim Čong-un

Vítězem turnaje se opět stal hradišťský pár Václav a Zuzana Valštýnovi pod krkolomným názvem Nejkulaťoulinkatější kytička, který ve finále zdolal staroměstský tým Hrajem a pijem, a to ve složení Martin Svoboda a Silvie Váverková. Třetí místo obsadil pár na půl ze Slovenska Žádných 48 hodin, stíhám i afterparty!, tvořený Viktorem Kociňákem a Lucií Vykydalovou.

Hlavní cenou byly letos opět sošky z Gambie, tentokrát na téma Mama Afrika, které na turnaj přivezl ředitel společnosti Kola pro Afriku Roman Posolda.

„Vysoce si cením toho, že se manželům Cinádrovým a jejich přátelům podařilo v této nelehké koronavirové době turnaj v plážovém volejbale smíšených dvojic uskutečnit. Jiří Cinádr vezl s námi před sedmi roky kola dětem do africké Gambie. Od té doby bylo do ní odesláno a předáno téměř osm tisíc jízdních kol od českých a slovenských dárců,“ svěřil se Roman Posolda.

Sedmý ročník benefičního turnaje smíšených dvojic Afrika Beach Open v Uherském Hradišti.
Plážoví volejbalisté hráli v Uherském Hradišti pro děti v Africe. Podívejte se

Potvrdil, že v závěru měsíce února se v ostravském Centrálním skladu společnosti Kola pro Afriku uskutečnila nakládka dalších jízdních kol a cyklo příslušenství pro gambijské školáky. Do Gambie byla odeslána jízdní kola, která budou poprvé zcela kompletovat vybraní gambijští školní cyklomechanici. 

„Výtěžek ze startovného, prodeje triček a občerstvení ve výši 23 tisíc korun poputuje na účet společnosti Kola pro Afriku a pomůže tak dalším gambijským dětem. Děkujeme všem partnerům dnešního turnaje, kteří se v této nelehké situaci podíleli na jeho zdárném průběhu,“ dodal nadšeně Jiří Cinádr.