Impulzem pro jejich jednání byl mimo jiné také zážitek pacienta z Uherského Hradiště, který kvůli silnému krvácení z dásně musel před nedávnem absolvovat „noční pátrání“ po zdravotnické pomoci. Té se dočkal až na oddělení ORL v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Celý článek ZDE

Brno a Olomouc jsou ze Slovácka příliš daleko

„O tomto problému víme a možností zřízení pohotovosti v krajích se zabýváme na celostátní úrovni,“ podotkl prezident České stomatologické komory Jiří Pekárek. Oslovení regionální politici konstatují, že stávající možnosti, které skýtají nemocnice v Brně a Olomouci, jsou pro obyvatele Slovácka nedostatečné.

Chcete vyjádřit svůj názor? Hlasujte v anketě vpravo nebo se zapojte do diskuze pod článkem.

„Tento systém je nedostačující. Nepřetržitá pohotovost by měla fungovat alespoň v krajských městech. Otázkou je, jak by měla být tato služba financována. To je ale věc systému, nikoliv pacienta. Pohotovost by mohla hradit například příslušná obec nebo pojišťovna. V kraji je dostatek odpovědných úředníků k tomu, aby tento problém co nejdřív vyřešili,“ domnívá se poslanec Parlamentu ČR a zastupitel Uherského Hradiště Antonín Seďa.

Krajský radní se hodlá myšlenkou zabývat

Krajský radní zodpovědný za oblast zdravotnictví Bronislav Fuksa slíbil, že záležitost kolem pohotovostí nesmete ze stolu. „Zjistím všechny podrobnosti kolem této problematiky a určitě se tím budeme zabývat,“ přislíbil Fuksa.

Předseda oblastní České stomatologické komory Uherské Hradiště Bedřich Fridrich ale případné otevření pohotovostí v regionu vnímá spíše jako neekonomický krok.

„Za posledních několik let jsem se nesetkal s případem, že by pacient hledal pomoc specialisty v pozdních nočních hodinách. Podle mých informací nejsou příliš využívány ani víkendové pohotovosti. Jako smysluplné bych spíše viděl, kdyby se pacienti domlouvali přímo se svými stomatology, zda se na ně v případě komplikací mohou obrátit,“ navrhuje Fridrich.

Související články:

Vrátili nám zubní pohotovost!