Na významné výročí se personál vzdělávacího zařízení pečlivě připravoval více než rok. Díky tomu se uskutečnil sobotní den otevřených dveří s výstavou historických učebnic, vyšel pamětní almanach mapující dějiny školy a na odpolední akademii měl premiéru osmiminutový dokumentární snímek z produkce ZŠ UNESCO.

Symbolickým aktem pak bylo zasazení mladé lípy před budovou školy. Strom byl zakoupen z dobrovolných příspěvků žáků a zaměstnanců.

„Lípa se k výročí hodí jako symbol jednoty, svornosti a vzájemnosti. Ať zapustí pevně své kořeny a provází po dlouhá léta žáky i učitele při jejich každodenních příchodech a odchodech," prohlásil ředitel základní školy UNESCO Jan Vorba, než chytl lopatu a začal jámu s mladým stromkem zahazovat hlínou.

Školou, kterou v současnosti navštěvuje 530 žáků v 23 třídách, prošly tisíce dětí.

„Mezi slavné absolventy počítám ë například Danu Zátopovou, Petra Nečase, Květoslava Tichavského, Stanislava Blahu nebo Ladislava Šupku," uvedl ředitel Vorba.

Podle něj patří žáci ZŠ UNESCO dlouhodobě k nejlepším v republice, pokud se jedná o výsledky srovnávacích testů.

„Páťáci a deváťáci se v 99 procentech případů dostanou na střední školu, kterou si zvolili," dodal Jan Vorba s tím, že škola se soustřeďuje zejména na rozšířenou výuku cizích jazyků.

Starosta Uherského Hradiště Květoslav Tichavský zase vyzvedl význam oslav kulatého jubilea.

„Budovatelé školy mysleli na to, aby se tady vzdělávaly celé generace. Podařilo se jim to," řekl