„Zatímco první měsíc života strávili malí opeřenci ukryti v hnízdě společně se svými rodiči, dnes si už zvědavě prohlížejí zákoutí rozlehlé africké voliéry nedaleko Lešenského zámku,“ uvedla mluvčí zlínské zoologické zahrady Romana Bujáčková. Dospělým ptákům zatím nejsou malí nesyti vůbec podobní.

„Sněhobílý prachový šat, který pokrýval jejich tělo v prvních týdnech po vylíhnutí, již vyměnili za šedobílé peří. Výrazného zbarvení dospělých ptáků však dosáhnou až v prvním roce života,“ sdělila Bujáčková. Potravu dostávají mláďata afrických čápů od ošetřovatelů třikrát denně. Ráno hmyz, během dne pak ve dvou dávkách malé rybky.

První nesyty získala zlínská zoo v roce 1995. „V současné době je skupina složena z devíti ptáků tří samců, čtyřech samic a dvou samic odchovaných v roce 2007,“ zmínila mluvčí.

Podotkla, že letošní mláďata jsou výjimečná, jedná se totiž teprve o druhý odchov těchto ptáků ve zlínské instituci.

„V zoologických zahradách na celém světě je v současné době chováno pouhých sto dvaatřicet nesytů a za poslední rok se vylíhlo jen pět mláďat včetně těch našich,“ poznamenala Bujáčková.

Čerstvou novinkou jsou další vyklubaní afričtí čápi. zatím však podle Bujáčkové není známý jejich počet, ani přesný den vylíhnutí. „Jsou schovaná v hnízdě,“ uzavřela.