Ještě v polovině žní byli zemědělci opatrní při vynášení definitivních výsledků, ačkoli tehdejší výnosy poukazovaly na dobrý průběh sklizně, nebylo jasné, zda při sklízení pozdních druhů obilí nedojde k poklesu kvality či objemové hmotnosti plodin.

„Za uherskohradišťský region mohu říct, že letošní žně jsou u konce, výsledky jsou velmi dobré," uvedl předseda Agrární komory v Uherském Hradišti Martin Moulis.

Podle údajů Agrární komory je letošní výnos z ozimní pšenice na uherskohradišťském okrese druhým nejlepším za posledních 10 let, z celkových 10 641 hektarů ozimní pšenice činí průměrný výnos 6,45 tun na hektar půdy. Na třinácti stech hektarech jarní pšenice eviduje podle Moulise Agrární komora nejlepší výnos za posledních 10 let, jedná se o 5,42 tun na hektar půdy. Velmi dobře dopadla také sklizeň ozimního a jarního ječmene, žita i ovsa, údaje o sklizni řepky olejky se pohybují v průměru.

„Na to, jaké byly předpovědi, je letošní úroda nad očekávání dobrá, počasí letos hrálo zemědělcům do karet," pochvaluje si předseda okresní Agrární komory.

Jeho výroky potvrzuje také majitel soukromé Zemědělské farmy Jalubí Václav Talák, podle něhož jsou letošní výnosy srovnatelné s úrovní v minulém roce, navíc všechno obilí, které jeho firma sklidila, vykazuje velmi dobrou potravinářskou kvalitu.

„Letošní sklizeň byla rychlá, obilí je kvalitní, z hlediska letošních žní jsem spokojen," okomentoval průběh žní Talák.

Dramatičtější situace se ale podle něj vyvíjí u kukuřice, která kvůli dlouhodobě suchému počasí trpí nedostatkem vláhy. Navíc k opylování osivové kukuřice došlo přibližně asi před třemi týdny nedokonalým způsobem.

„Očekávané výnosy z kukuřice budou nízké, v kláscích je kvůli špatnému opylování jen pár zrnek," vysvětil majitel Zemědělské farmy Jalubí.

Na problém s krmnými plodinami upozornil i Martin Moulis.

„Sucho zasáhne úbytek při naší firemní sklizni kukuřice přibližně o 30 procent," odhadl předseda okresní Agrární komory a dodal, že někteří zemědělci už začali letošní pícniny, vojtěšky a kukuřici silážovat, podle jeho názoru by se letos mohlo reálně stát, že kvůli suchu a úbytku úrody krmných plodin nebude čím krmit hospodářská zvířata.

Špatný vývoj sklizně podzimních plodin předvídá také agronom zemědělské společnosti Ostrožsko Vladimír Zelený, podle něhož společnost letos v případě zeleniny nebude moci počítat ani s polovinou sklizně.

„U kukuřice bude špatný výnos, opylování neproběhlo ideálně, problémy budou se sklizní řepy cukrovky i jiných pozdních plodin," uvedl agronom, který stejně jako jeho zemědělští kolegové vyzdvihl letošní sklizeň nad očekávání jak s výnosy, tak s kvalitou zžatého obilí.

MARTINÁKOVÁ LUCIE