VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Značku Regionální potravina má pět výrobků

Zlín – Prvních pět výrobků ze Zlínského kraje získalo značku Regionální potravina. „Značku vytvořilo ministerstvo zemědělství a má garantovat kvalitu oceněných specialit regionálního původu, podpořit místní malé a střední podnikatele v zemědělství a potravinářství,“ řekla ředitelka zlínské agrární komory Jana Brázdilová. Cena se letos udělovala poprvé ve všech krajích.

10.8.2010
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Profimedia.cz

O prestižní ocenění specialit regionálního původu se ucházelo sto patnáct výrobků

Svou kvalitou porotce přesvědčily Labužnická kýta v bylinkovém koření od firmy Řeznictví a uzenářství Oldřicha Bořuty, sýr typu gouda Krásná Haná od firmy Kromilk, soubor frgálů z Cyrilova pekařství, medovina od Jaroslava Háby a Holešovská pochoutková majonéza od firmy Drůbežárna Holešov. Ocenění v kategorii ovoce a zelenina uděleno nebylo.

Do soutěže bylo přihlášeno 115 výrobků. Odborná porota složená z veterinárních odborníků, hygieniků, potravinářské inspekce, zaměstnanců Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, potravinářské a agrární komory a ministerstva zemědělství poté vybrala z každé kategorie jeden výrobek.

Řeznictví a uzenářství u Bořutů letos slaví 15. výročí svého fungování. Společnost s pětadvaceti zaměstnanci sídlí v údolí chráněné oblasti Vizovických vrchů v Trnavě u Zlína. „Dbáme na vysokou kvalitu produktů. Téměř všechny výrobky jsou vhodné pro bezlepkovou dietu. Naší specialitou je právě Labužnická kýta s bylinkovým kořením,“ řekl Oldřich Bořuta.

Porotu zaujaly i tradiční frgály. „Jde o rodinnou recepturu. Při výrobě není použito žádných polotovarů. Nádivka je zpracovávána od samotného mletí až po vaření máku v naší pekárně,“ uvedla majitelka rodinné firmy Věra Kundrátová.

U výrobků porota hodnotila jejich originalitu, původ, chuť a vzhled, použité materiály i design. Značka Regionální potravina se výrobku uděluje na čtyři roky. Ti, kteří značku obdrží, budou po celou dobu pod kontrolou. Po uplynutí čtyřletého období mohou požádat o prodloužení lhůty k jejímu používání.

Staňte se našimi fanoušky na Facebooku!
Zde vás budeme v průběhu dne informovat o nejdůležitějších a nejzajímavějších událostech z regionu a hlavně vám nabídneme různé soutěže.

Autor: ČTK

10.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čert. Ilustrační foto.
AKTUALIZOVÁNO

Tipy Deníku, kde a jak si užít víkend

Soutěžní svatební pár číslo 35 - Petra a Jan Kaislerovi, Suchá Loz
3

Dvanácté kolo soutěže O nejkrásnější svatební pár Deníku pro rok 2017

Mladíka přemohl mikrospánek. Vůz se přetočil přes střechu

Zaklíněný v autě skončil ve čtvrtek před půlnocí třiadvacetiletý řidič BMW. K nehodě došlo mezi Uherským Brodem a Bystřicí pod Lopeníkem.

Moravská ulice v Uherském Brodě je už týden jednosměrkou

HLASUJTE V ANKETĚ / FOTOGALERIE / Komplikovaná dopravní situace, kdy v ulici parkují auta neoprávněně, přiměla město ke změně. Řeč je Moravské ulici v Uherském Brodě, jejíž část je již týden pouze jednosměrná.

AKTUALIZOVÁNO

Výpadky elektrické energie sužovaly Hradišťsko, škody uhradí E.ON

HLASUJTE V ANKETĚ / Blik, blik, blik, blik, a třeba i osmkrát za sebou. Časté výpadky proudu v posledních týdnech trápily obyvatele Uherského Hradiště i okolních obcí.

Dejte jméno vánočnímu stromu v Uherském Hradišti a vyhrajte

Už 4. ročník soutěže O nejpřiléhavější jméno letošního vánočního stromu na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti vyhlašuje Slovácký deník ve spolupráci s Klubem kultury v Uherském Hradišti. Slavnostního rozsvícení svého vánočního symbolu se Hradišťané dočkají v pátek 1. prosince v 17 hodin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT