Region navštívili v minulých dnech filmoví odborníci. Během dvou dnů si prohlédli místa, kde by se dalo natáčet. Kromě Zlína se podívali i do lidových staveb v Rymicích, barokního zámku a Šachovy synagogy v Holešově, Archeoskanzenu Modrá, hradu Lukov či poutního místa Velehrad.

„Rádi bychom, aby se ve Zlínském kraji více točilo. Věřím, že osobní zážitek vyvolá trvalejší dojem než prohlídka brožur či webových stránek,“ uvádí Magdaléna Hladká, výkonná ředitelka ZLÍN FILM OFFICE. Právě ta ve spolupráci s národní kanceláří Czech Film Commission do regionu manažery, filmové architekty a zástupce produkčních společností pozvala.

Další díl seriálu Doktor Martin se točil ve Vsetínské nemocnici.
Doktor Martin opět ordinuje, v Karlovicích je dnes premiéra

Prohlédnout si celý region za dva dny není možné, kancelář proto plánuje podobnou akci zopakovat na podzim.

Zlínský primátor Miroslav Adámek je jednoznačně pro.

„Natáčení znamená příliv investic, ale také možnost praxe pro studenty kreativních oborů i podporu tradičních řemesel,“ říká Adámek. „Chceme, aby film nebyl pouze položkou v historii města, ale jeho aktivní součástí,“ dodává.

Podle předsedy Regionálního filmového fondu Jindřicha Motýla je filmový průmysl pro Zlínský kraj velkou marketingovou příležitostí. „Natáčení výrazně zvyšuje atraktivitu regionu pro turisty. Navíc napomáhá rozvoji příbuzných kreativních oborů,“ uvádí.

Natáčení filmu Děda v hospodě Za vodú v Jarcové.
Poslední záběry snímku Děda. Sálem zněl bigbít a voněla slivovice

V Holešově se už v minulosti natáčel například historický film Červený bedrník. Zámek teď prochází rozsáhlou rekonstrukcí exteriéru a pro film má být tak v budoucnu ještě atraktivnější. Radnice proto podle starosty Radka Doležela už nyní jedná o dalších možnostech, jak pomoci filmovému dění v našem městě.

Obvykle se natáčí v Praze a okolí, takže se místa v současných filmech a seriálech často opakují. A to se má změnit. (ex)

 Posledních pět dnů měsíce února a první tři březnové dny měli tvůrci filmu Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů, vyhrazeny pro natáčení scén v místech, kudy kráčely dějiny Velké Moravy, a to v Archeoskanzenu Modrá a v jejím i velehradském extravilánu
Natáčení filmu o Cyrilu a Metodějovi na Slovácku vyvrcholilo o víkendu