Krajská Rada schválila další dotace pro zhruba pětačtyřicet kulturních akcí v kraji ve výši půl milionu korun. Díky krajským penězům ožijí například na Festival pod věží ve Zlíně, Festival duchovní hudby na Velehradě, Arsfilm a Artediem v Kroměříži či Jablečnou slavnost v Hoštětíně.

Kromě toho radní neopomněli ani dalších devět akcí, které pořádají města a obce.

„Celkem tak nyní bude z Fondu kultury Zlínského kraje uvolněno necelých sedm set tisíc korun. Kulturní akce jsou z krajského rozpočtu dotovány částkami od pěti do čtyřiceti tisíc korun. Nejvyšší částka ve výši čtyřicet tisíc korun je určena Muzejnímu spolku v Uherském Hradišti na restaurování Bible české,“ odhalil náměstek hejtmana Jindřich Ondruš.

Lidé tuto podporu většinou vítají.

„Určitě je to jenom dobře. Lepší než kdyby to šlo zase na nějaké ty slavné projekty, které skončí fiaskem,“ podotkl například Michal Dlabaja.

Mezit: Konec léta v kraji

Než však přijde čas zmíněných akcí, ovládnou kulturní dění na konec léta Dožínky Zlínského kraje v Kroměříži, Top víno Slovácka 2011 v Polešovicích a XIX. Mezinároní festival dětských folklorních souborů Písní a tancem v Luhačovicích.

Jako první se o slovo přihlásí 20. srpna Dožínky Zlínského kraje, které se již tradičně uskuteční v Kroměříži. Letošní rozmary počasí mnohým zemědělcům připravily nelehké chvíle. I tak však nemůže ani letos chybět slavnostní ukončení sklizně obilí.

„Zisk v zemědělství není samozřejmostí, protože výnosy mnohdy ovlivňuje například počasí. Dožínky nejsou pouhým ukončením žní, jak občas zaznívá. Ale zejména oslavou odvedené práce a sezony,“ poznamenal předseda Agrární komory Kroměříž Jan Hašek. V Kroměříži se podle něj odehraje už počtvrté.

„Volba místa je přirozená, protože právě Kroměřížsko lze označit za obilnici Zlínského kraje,“ vysvětlil. Na návštěvníky čeká dožínkový průvod, vystoupení folklorních souborů a muzik Zlínského kraje, stejně jako zahraničních hostů. „Chybět nebude ani jarmark lidových řemesel a přehlídka zemědělské techniky,“ doplnil Hašek.

Regionální ocenění zemědělských a potravinářských výrobků v rámci akce Top víno Slovácka 2011 se uskuteční 3. září pro změnu v Polešovicích. „Akce má za cíl upozornit na kvalitu vín vyrobených na Slovácku a obecně propagovat moravská vína,“ osvětlil Jan Vandík z tiskového oddělení Zlínského kraje.

Od 9. do 11. září čeká Luhačovice Mezinárodní dětský folklorní festival Písní a tancem. Ten vznikl k uctění čtyřstého výročí narození Jana Amose Komenského. „Celá tato akce je vlastně završením Luhačovického kulturního léta,“ naznačil starosta Luhačovic František Hubáček.

Prezidentka festivalu Radka Ehrenbergerová si pochvalovala luhačovické podmínky. „V takovém krásném prostředí je to mnohdy jednouduché,“ pousmála se. Zároveň naznačila, že se mají lidé skutečně na co těšit.

„Programů máme od pátku do neděle minimálně třináct. Jsou to především setkání lidí, kteří se chtějí příjemně odreagovat,“ doplnila. Součástí akce bude také vyhlášení Vesnice roku.