Ve společenském sále tamního Agra Zlechov a v jeho suterénu se uskutečnil II. ročník zlechovského koštování vína, jehož strůjcem bylo mužské kvinteto, které si vepsalo do svého štítu název Milovníci vína a žen. Za odborné poradce si mladí vinaři zvolili Františka Maňáska z Tupes.

V třicetičlenné jury zasedli čtyři dny před koštem degustátoři na slovo vzatí, aby stanovili žebříček dvaceti nejlépe hodnocených vín a z nich vybrali šampiony.

V kategorii bílých vín to bylo Chardonnay z roku 2011 od zlechovského Miroslava Kočendy, mezi červenými Rulandské modré, výběr z hroznů ročníku 2009, kterým se na koštu prezentoval Dušan Ondráš, předseda Přátel vína z Jalubí.BYLO PLNO. Sály Agra Zlechov se v sobotu zaplnily vínomilci, kteří mohli vychutnávat některý z 325 vín, ale také 53 vzorků sýrů a klobásek.

Vyznavači vinných moků přišli na košt hlavně za odleskem, vůní a chutí vín. Doslova útokem vzali dvacet nejlépe hodnocených vín, ale nepohrdli ani koštem sýrů z Anglie, Itálie, Francie, Holandska, Německa, Slovenska a Česka.

„Novinkou letošního zlechovského koštování vína je ochutnávka šestadvaceti druhů klobás. Raritou mezi nimi je myslivecká klobása z lanžhotského řeznictví a uzenářství Hakalík, v níž je 70 procent jeleního masa," informoval David Gottwald, jeden z pořadatelů II. zlechovského koštování.
Netajil se tím, že lahůdkami mezi sýry byly čtyři druhy, Blue Stilton, Double Gloucester, Red Leicester a Cheddar, které mu přivezla kamarádka z Anglie.

„Zajímavý je švýcarský čtrnáctiměsíční sýr Gruyére Fribourg, italský tvrdý sýr Grana Padano, vyrobený z kravského mléka z dvojího dojení. Jde o sýr zrající až 48 měsíců. Jeho česká obdoba je Ggran Moravia parmezánského typu. Zraje 12 měsíců v bochnících o váze 33 kg," přibližuje sýrové dobroty
David Gottwald.

„Mně a mému příteli nejvíc chutnal francouzský kozí sýr Chevre Buche s bílou povrchovou plísní. Jeho rodiče, Strážničané, chovají kozy a z jejich mléka vyrábějí sýry. A ty mně také moc chutnají," svěřila se Ingrid Janoušková z Otrokovic.

„Letos jsem s rodiči a sestrou teprve na druhém koštu vín. Ta jsou tu na moje gusto sladká, ale jinak dobrá. Ale zlechovské koštování není jenom o pití vína. Pořadatelé sehnali na košt velice dobré sýry i klobásky, takže si tu připadám jako na nějaké gastroakci," nechala se slyšet Zlechovanka Jitka Demlová, které souhlasně její rodina přikyvovala.