„Kromě toho pořádáme i sběr papíru a umělohmotných vršků, abychom se i tímto způsobem pokusili sehnat peníze na opravu školky," vysvětlila Veronika Tsirogianni. Tříděný odpad mohu lidé odevzdávat v prostoru u vchodu do někdejší Jednoty, vršky pak přímo v Jednotě, v prodejně nebo pohostinství.

Oprava školky je už naprostou nutností. V opačném případě reálně hrozilo uzavření objektu. Na počátku školního roku totiž školku navštívili hygienici. „Měli jsme jen dvě možnosti. Buď školku opravit, nebo zavřít. Problémem bylo vlhké zdivo, nevyhovující světla, sociální zařízení, odpady a další nedostatky. Na opravu ale chyběly peníze," vysvětlil starosta Jiří Chmela. Nepomohl ani záměr na prodej obecního lesa. Tyto prostředky chtělo vedení obce přidat k dotaci, nicméně záměr na odprodej zalesněné plochy nakonec neprošel obecním referendem.

Hrozilo tak reálné uzavření školky, kterou navštěvují nejen zlámanecké, ale i přespolní děti.

Vedení obce se nakonec rozhodlo vzít si úvěr a pustit se do opravy. Radost z vyřešení zapeklité situace netají ani rodiče dětí, které školku navštěvují. „Jsem za tu zprávu rád a přiznám se, že tak trochu obdivuji rozhodnutí zlámaneckých zastupitelů vzít si vysoký úvěr. Pokud by školka zanikla, museli bychom dítě vozit zřejmě až do Březolup. O připravované sbírce jsem nevěděl. Myslím si, že i toto rozhodnutí ukáže, nakolik jsou lidé, kteří mají ke školce jakýkoliv vztah, v podpoře této instituce soudržní," podotkl František Marcaník, jehož dcera školku ve Zlámanci navštěvuje.

Všechny závady byly doslova časovanou bombou, vždyť jen za nedostatečné osvětlení v objektu mohla obec „vyfasovat" pokutu až 2,5 milionu korun. Zastupitelé nakonec rozhodli o přijetí úvěru ve výši 3,3 milionu korun, dalších 8,7 milionu korun uhradí dotace. Zchátralou budovu, která na svém místě stojí už 120 let, v současné době obsadili řemeslníci a školka nyní dočasně sídlí v provizorních prostorách obecního úřadu. „V současné době se pracuje na opravě střechy, pak příjdou na řadu další práce. Školka se opraví prakticky od základu, původní zůstanou jen obvodové zdi," vysvětlil starosta, který plánuje, že kolaudace opravené budovy se uskuteční v polovině května příštího roku. Pomoci při opravě důležitého objektu chtějí i lidé ze Zlámance a okolí. Veřejnou finanční sbírku na opravu školky už schválili krajští úředníci. Své příspěvky mohou dárci posílat na speciální účet zřízený obecním úřadem, 19–1422251349/08­00.