Dvanáct dobrovolníků z různých zemí světa přijede v období od 23. července do 6. srpna do Bílých Karpat. Hlavním cílem jejich cesty je dobrovolnický projekt (workcamp) „Protected meadows in Zitkova", který je zaměřen na ochranu a zachování biologické diverzity v oblasti přírodní rezervace Hutě. Dobrovolníky čeká práce jako kosení luk, ochrana mladých stromků před zvířaty, čištění potoka či sběr bylin.

„Ve volném čase máme pro dobrovolníky připravené výlety po krásách Bílých Karpat či okolních měst. Cílem je také zapojit je do života místní komunity, budou poznávat místní zvyky a samozřejmě budou mít i dostatek volného času k vzájemnému poznávání, odpočinku či hraní her," vysvětluje Monika Zýbalová, vedoucí projektu za INEX- -SDA.

PRO UCHRÁNĚNÍ OBLASTI BÍLÝCH KARPAT

Dobrovolnický projekt s názvem „Protected meadows in Zitkova" připravilo INEX- -SDA ve spolupráci s Hnutím Brontosaurus Mařatice, nevládní neziskovou organizací zaměřující se především na projekt záchrany původních bělokarpatských luk. Jejím cílem je přispět k zachování charakteru biotopů a genofondu rostlin a živočichů typických pro oblast Bílých Karpat.

INEX-SDA, pod jehož záštitou budou dobrovolníci na místě pomáhat, je neziskovou organizací, která se dobrovolnictvím zabývá již od roku 1991. INEX-SDA přijímá zahraniční dobrovolníky na krátkodobé i dlouhodobé projekty u nás a stejně tak umožňuje českým dobrovolníkům vyjet za dobrovolnictvím do zahraničí. Cílem projektů v České republice je podpora venkova, pomoc místním komunitám, řešení ekologických problémů nebo pomoc při rekonstrukci historických objektů, jako jsou staré hrady. (ex)