Hygienici rovněž stanovili pravděpodobnou příčinu zdravotních potíží. Dojít k ní mělo momentálním zvýšením koncentrace oxidu dusičitého (NO2), což bylo způsobeno shodou několika okolností.

„Je to jen hypotéza, protože žádná měření nic nepotvrdila. S největší pravděpodobností však šlo o kombinaci inverze, zplodin z rolby a dalších vlivů. Klíčovou roli pak zřejmě sehrál smogový mrak, který byl v tu chvíli nad celým Ostrohem a znemožnil přirozenou ventilaci. To máme potvrzeno od meteorologů," řekl Bronislav Zápařka.

Na stadion byl z preventivních důvodů instalován výsokoúčinný ventilátor, který bude při a po každém rolbování rozhánět vzduch, objekt se také bude pravidelně větrat. V neposlední řadě budou pracovníci pomocí měřicího přístroje kontrolovat hladinu NO2.

Původně se počítalo, že provoz bude obnoven už ve středu, zapůjčená rolba ale do Ostrohu nakonec dorazí až ve čtvrtek. „Firma, od které ji budeme mít zapůjčenu, udělala její kompletní prohlídku a ještě ji pro jistotu poslala na měření emisí," vysvětlil Bronislav Zápařka důvod zdržení.

Původní rolbu mají stále policisté. „Čekáme na výsledky odborné expertízy, probíhají také výslechy poškozených. Případ byl kvalifikován jako obecné ohrožení z nedbalosti, zatím ale nebyl nikdo obviněn. Zda se tak stane, ukáže až výsledek šetření," uvedla Milena Šabatová, mluvčí policie v Uherském Hradišti.

INFORMOVALI JSME

Příčinu otravy stále nezjistili, řešením je elektrická rolba

Záhadu ostrožského zimního stadionu neobjasnilo ani nové měření

Nakažení ze zimáku kašlali krev. Proč, to zůstává i nadále záhadou

Otrava v Uherském Ostrohu: desítky lidí vyhledaly ošetření, příčina nezjištěna