Krátce po 13. hodině bylo na vodní hladinu spuštěno sedm groteskních plavidel z malých doků salašských občanů a jednoho z jiné obce. Konstruktéři neopomněli vybavit posádky roztodivných plavidel zábavnými převleky a maskováním, aby dali urputnému boji o co nejlepší umístění v soutěži potřebnou letní šťávu. O pořadí mezi bizarními plavidly, a to Lochneskou příšerou, mořským koníkem, ledovým královstvím, Salašským drtikolem, vodní atrakcí, dětským táborem Doliňáci, plovoucím autem a slováckou búdou nerozhodovala jury, ale samotní zruční konstruktéři plavidel. Ze souboje vyšel stejně jako loni vítězně pětiletý Jiříček Janováč. Loni přistál na nádrži s horkovzdušným balonem, v sobotu brázdil vodní nádrž s plavidlem Salašský drtikol. Lákal tak lidi na závod horských kol v podhůří Chřibů, který se za účasti dvou stovek závodníků uskuteční o druhé srpnové sobotě.

Už po páté se na louce ve Starém Městě konal turnaj v historické lukostřelbě. Dvacet střelců se zde utkalo ve třech hlavních disciplínách.
Lukostřelecký turnaj už po páté hostilo Staré Město

Na stříbrném stupínku skončila hned dvě plavidla. Dětský tábor Doliňáci rodiny Urichové a Kromkové a plovoucí autíčko Jakuba Pranjíče. Vodní atrakce sourozenců Točkových, Vendulky a Vojtíka, se muselo spokojit se třetím místem. „Úspěšná byla jejich maminka, starostka obce Jitka Točková. V soutěži o nejchutnější nakládaný hermelín a utopenci nakládaní v podobě špekáčků do lahví jí přisoudili diváci prvenství,“ informoval Pavel Trubačík, jeden z organizátorů koštovacího klání. Neskrýval radost z úspěchu jeho tchána Zdeňka Zemánka (88) z Kunovic, jehož kvašákům dali ochutnávači nejvíc bodů.

Na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti zahrála skupina Tata Bojs na závěr programu 43. Letní filmové školy.
Filmovka zakončila program koncertem Tata Boys

Salašská neckyáda nabídla divákům i další disciplíny. Velkým magnetem pro ně byl přejezd pětadvacetimetrové lávky na kole. I když řada soutěžících z řad dětí i dospělých skončila po pár metrech i s kolem pod vodní hladinou, v dospělácké kategorii přejel lávku oběma směry Stanislav Daněk mladší ze Salaše a stal se vítězem. Prvenství v kategorii dětí si vybojovala Kristýna Čičatková z Drslavic.

Za povzbuzování diváků se uskutečnila soutěž dvojic v přejezdu lávky nad vodou na takzvaně vytuněném trakaři. V kategorii dospělých zvítězilo duo Romana Mikelová s Martinem Daňkem, v kategorii dětí byli nejlepší sourozenci Matěj a Rostislav Mléčkovi, všichni ze Salaše. Prvenství v kategorii dítě/dospělý si odnesl velehradský starosta Aleš Mergental s dcerou Janou.

Papouščí den v kempu Krásné u Šumperku.
Pestrobarevní papoušci se předváděli na ramenou nebo hlavách svých majitelů

„Když z úst moderátorky akce Martiny Suchánkové zazněla moje výzva pro starostu Velehradu, abychom se společně pokusili překonat lávku s trakařem oběma směry, rozhodně jsem nepomýšlela na stupně vítězství,“ dušovala se Jitka Točková, první žena Salaše. Přesto v kategorii dospělých vystoupilo starostovské duo na pomyslný bronzový stupínek.