Výroba se podle statistik snížila u hovězího, telecího i vepřového masa

Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Podle farmářů je chov skotu již delší dobu nerentabilní, zemědělci tak stavy omezují či úplně ruší.

Výroba masa bez drůbežího klesla v celé zemi. V Česku se ho od začátku roku do konce března vyrobilo přes 87 000 tun, což představuje meziroční pokles o 5,3 procenta. Větší pokles než ve Zlínském kraji hlásili pouze agrárníci z Jihočeského kraje, kde výroba klesla o 12,7 procenta na 10 239 tun.

Z celkového množství masa ve Zlínském kraji většinu tvořila výroba masa vepřového, a to 64,2 procenta. To odpovídá i celorepublikovému trendu, kdy v celé zemi agrárníci vyrobili z celkového množství masa 79,5 procenta vepřového. Jen v Karlovarském, Libereckém a Pardubickém převažovala výroba masa hovězího a telecího.

Prasat je v Česku o pětinu méně

Na celkovém poklesu výroby masa se projevuje omezení chovu hospodářských zvířat, zejména prasat. Stavy prasat v Česku loni klesly o pětinu na dva miliony. Prezident Agrární komory Jan Veleba upozornil na to, že stejným poměrem vzrostl dovoz vepřového ze zahraničí. „Důvod je ten, že obchodní řetězce tlačí v krizi ceny masa dolů. Zpracovatelé masa tento tlak přenášejí na chovatele. Ti pak musejí prodávat kilo masa v živé váze za 25,7 korun, náklady se přitom pohybují kolem 30 korun,“ řekl Veleba.

Od ledna do března bylo v České republice poraženo necelých 62 000 kusů skotu, což představuje meziroční pokles o 7,9 procenta. Ve Zlínském kraji je to o 9,8 procenta méně, když v letošním prvním čtvrtletí bylo poraženo 4692 kusů skotu. Meziroční přírůstek poražených zvířat se týkal jen jalovic, a to o 8,5 procenta, a telat o 18,3 procenta.

Dovoz vepřového činí 40 procent spotřeby

Loni se do České republiky dovezlo 177 000 tun vepřového masa, což je zhruba 40 procent spotřeby. Veleba upozornil, že pokud se alespoň částečně nevyrovnají podmínky tuzemských chovatelů s těmi z Evropské unie, klesne letos soběstačnost Česka u vepřového masa pod 50 procent. Před vstupem země do EU v roce 2003 chovatelé pokryli celý domácí trh a zhruba pětinu masa vyvezli.