„Někteří politologové tvrdí, že prezidentská strana má ve volbách automaticky deset procent navíc. Nevěřte tomu." Takovým způsobem nabádal v sobotu dopoledne delegáty krajské konference Strany práv občanů – Zemanovci v Kunovicích jejich čestný Miloš Zeman na krajské konferenci SPOZ v Panském dvoře v Kunovicíchpředseda a nastupující prezident České republiky při své zahajovací řeči k poctivé práci.

Miloš Zeman do Kunovic dorazil chvíli po desáté hodině dopolední. Straníci v současnosti jednají za zavřenými dveřmi, mimo jiné volí krajské vedení. Svůj post zde obhájil celorepublikový předseda SPOZ Vratislav Mynář. O výsledcích jednání budou informovat na odpolední tiskové konferenci.

ČTĚTE TAKÉ: Zeman: utajený příjezd do Hradiště

Zlínsko a zejména Slušovice a jejich bezprostřední okolí jsou baštou SPOZ. V krajských volbách strana obdržela 7,21 procenta hlasů, za které získala čtyři mandáty a později se stala součástí vládnoucí koalice s ČSSD a komunisty. Na Zlínsku byl však zisk zemanovců 9,39 procenta, v samotném Zlíně dokonce o 16 hlasů přeskočili ODS. Zisk strany však ještě výrazněji podpořily Slušovice a okolí.

SPOZ ve Zlínském kraji podle Zemana uspěla právě proto, že vybrala kvalitní osobnosti. Ze

Krajská konference SPOZ v Panském dvoře v Kunovicích

man zmínil například tvůrce někdejšího legendárního slušovického družstva, agronoma a nynějšího krajského radního pro zemědělství Františka Čubu, kterého si už vybral za poradce, či šéfa strany Vratislava Mynáře.

„Naopak kraje, které na kandidátku daly osobnosti, které nikdo téměř neznal, tak samozřejmě neuspěly," řekl Zeman. SPOZ podle něj musí mít zároveň věcný program bez populistických slibů, který osloví přemýšlivého voliče.

Zeman dnes novinářům řekl, že nadále zůstane čestným předsedou SPOZ a bud

e stranu volit. „Jako nadstranický prezident se ale nebudu podílet na volební kampani," uvedl. Zeman už má také jasno, koho jmenuje svým kancléřem a šéfem zahraničního odboru. Jména ale oznámí až po inauguraci, která je plánována na příští pátek.

Miloš Zeman na krajské konferenci SPOZ v Panském dvoře v Kunovicích

„Odmítl jsem návrh jedné nejmenované firmy, která mi chtěla věnovat pero v hodnotě jednoho milionu korun na slavnostní podpis prezidentské přísahy. Firmě jsem doporučil, aby milion raději věnovala na psací potřeby žákům těch škol, v jejichž regionu se firma nachází. Inaugurace tedy nebude zpestřena jednoúčelovým perem za milion korun," podotkl.

Delegátům krajského sněmu SPOZ v Kunovicích v pátek Zeman zopakoval, že jeho první cesta po inauguraci povede právě do Zlínského kraje. Zeman dopoledne hned po příjezdu do Kunovic obdržel od jednoho ze svých příznivců láhev domácí hruškovice. Láhve s alkoholem cinkaly také v taškách některých delegátů, kteří se jimi chystají obdarovat budoucího prezidenta. Šéf SPOZ Mynář u vchodu do sálu vtipkoval, že se sněmu účastní i chemik, který každou láhev důkladně zkontroluje, zda neobsahuje jedovatý metanol.

SOUVISEJÍCÍ: Zeman: Amnestie omilostnila i neschopnost soudců a žalobců