„V současné době řeším případ, kdy obyvatelka našeho města vysadila na městském pozemku u plotu opodál bydlící sousedky smrky. Sousedka, u jejíhož plotu tyto stromy rostou, trvala na jejich odstranění s odúvodněním, že k ní budou časem do zahrady přesahovat,“ vysvětlil Fryšták.

Ženu, která stromky vysadila, Fryšták kontaktoval. Ta mu slíbila, že porost odstraní. „Přestože mi to slíbila už na podzim loňského roku, stromy tam stále jsou. Mám na stole další stížnost, ve které se tvrdí, že tuto situaci neřešíme. S ohledem na vývoj to dopadne stejně jako v předešlém případě – nařídím jejich odstranění,“ dodal Květoslav Fryšták.

Nevhodné výsadby se podle něj objevují ve městě poměrně často. Jedná se především o stromky v trávnících, pod okny domů, mezi sušáky na prádlo a podobně. Tyto výsadby nechávají úředníci odstranit nebo přesadit.

Spolupracujete při výsadbě nové zeleně na městských pozemcích s Odborem životního prostředí města, či obce, kde bydlíte? Zapojte se do diskuze pod článkem. Vaše názory nás zajímají.

„Jsou samozřejmě i takové výsadby, které akceptujeme a ponecháváme. Zmíněná výsadba mezi ně ovšem nemůže patřit,“ doplnil Fryšták.

Kvůli odstranění zhruba čtyřiceti stromků u sídliště Východ chtějí obyvatelé čtvrti sepsat stížnost na radnici. „Vadí nám zejména způsob, kterým to učinili. Mohli nám přece dát aspoň čas, abychom si stromky přesadili. Uznávám, že jsme výsadbou možná pochybili, to však úředníkům nedává pravomoci k hrubému jednání,“ netajila své rozladění Marie Maláčová, která se s dalšími obyvateli čtvrti o nový porost starala.

Ochránci zeleně připouští, že v podobných případech se obě strany sporu mohou dostat do zbytečných konfliktů. „Pokud jsou pozemky majetkem města, pak si na nich úředníci mohou dělat, co se jim zamane. Ideální je, pokud se obě strany normálně, lidsky dohodnou. Pokud došlo k neoznámenému odstranění zeleně, pak by se událost mohla klasifikovat jako etické selhání úředníků. Neznám ale podrobnosti, takže bych se nepouštěl do spekulací,“ zamyslel se nad situací ve městě aktivista Bohumil Konrád.

Čtěte také:

Rozhovor s pracovníkem Odboru životního prostředí v Uh. Hradišti Květoslavem Fryštákem

Zlost v hradišťské čtvrti. Obyvatelé přišli o stromky

Kácení v Hradišti posoudila inspekce