Zastupitelé totiž na svém zasedání rozhodli, že chtějí Penkův statek zapsat do katastru nemovitostí jako nemovitost a změnit jeho dosavadní status zbořeniště. Tak je podle slov starosty objekt zapsaný už desítky let.

„Bez změny statutu nemůže stavební úřad vydat stavební povolení, které je k opravám potřeba. Takže projektant teď zpracovává zprávu o skutečném stavu areálu," nechal se slyšet starosta Hluku Jan Šimčík.

Ta by měla být hotová na přelomu září a října. Ale právě druhý říjnový víkend by mohl opět změnit plány na opravu Penkova statku.

„Bude se volit nové zastupitelstvo a to může mít na věc zcela jiný názor," upozornil Jan Šimčík. Ten se netají tím, že není příliš nakloněný rekonstrukci Penkova statku.

„Aby oprava za něco stála, muselo by se počítat s částkou okolo šedesáti milionů korun," sdělil starosta Hluku. Stejný názor jako starosta má ale nejeden Hlučan.

Statek je teď v tak havarijním stavu, že by byl nesmysl to opravovat. Vždyť se město nedoplatí a nikdo neví, na jaké nemilé překvapení tam narazí," vyjádřil se Petr Malůšek.

Proti takovým soudům ale stojí Spolek pro ochranu Penkova statku v čele s podnikatelem Miroslavem Šuránkem. Ten chtěl před časem statek odkoupit, nakonec ale od svého kroku ustoupil. Dále však neúnavně bojuje o zachování objektu.

„Chtěli bychom, aby se z něj stala nová dominanta Hluku," prozradil Miroslav Šuránek.

Podnikatel dokonce navrhl ministerstvu, aby byl Penkův statek vyhlášený kulturní památkou, to však ministerstvo zamítlo. Prozatím se mu ale podařilo minimálně docílit toho, že zastupitelstvo změnilo názor a už nechce někdejší Lichtenštejnský statek zbourat. Neuvažuje ale ani o tom, že by ho prodalo do soukromých rukou, i když se Hlučané v anketě přikláněli právě k tomuto kroku.

Podle slov starosty sešlo také z původního návrhu z roku 2013, kdy měla na místě vzniknout klidová zóna. V co by se měl objekt proměnit, je zatím předmětem diskusí.