Doprovodný program včetně závěrečných disciplín soutěže vyvrcholí sobotním odpoledním kláním, po němž se diváci a návštěvníci mohou dozvědět celkového vítěze mistrovství pro tento rok. „Nejprve jsme měli do mistrovství přihlášených třiatřicet balonů, z nichž se ale na poslední chvíli několik posádek omluvilo. Nakonec je soutěžících osmadvacet. Jejich program tvoří vždy ranní a odpolední plnění disciplín. Každý den od středečního večera tak vylétá dvakrát osmadvacet posádek doplněných o nesoutěžní balony, které jsou určené pro veřejnost. Těch máme k dispozici od dvanácti do šestnácti podle toho, jaká je poptávka," uvedl za organizační tým Libor Staňa.

Zdroj: DENÍK/Vojtěch Trubačík

Vyhlídkový let tak čeká na své zájemce i dnes, kdy se mohou návštěvníci proletět jak oblíbeným klaunským balonem Hugo nebo v doprovodu pilotů z Belgie, tak největším přítomným balonem, do jehož koše se vejde na čtyřiadvacet lidí. To však z doprovodného programu mistrovství ČR není zdaleka všechno.

„V sobotu na Velehradě máme v plánu uskutečnit ten samý program co v pátek. Kolem čtvrté hodiny tam budeme mít moderátory Radia Zlín, kde se zabaví především děti. Poté bude následovat start balonů a v osm hodin noční nafukování s jejich rozsvěcováním podle hudby, takový balonový koncert. Nakonec zahraje kapela Tabák," upřesnil Libor Staňa.

Zdroj: DENIK/Vojtěch Trubačík

Jak náročné je letět balonem Deníku upřesnil Wim Maet, pilot belgické posádky vyhlídkových letů. „Člověk musí neustále sledovat zařízení, které přijímá informace o povětrnostních podmínkách v různých výškách. Někdy se proto balony drží více při zemi, někdy vysoko, protože právě tam jim fouká ten správný vítr," vysvětlil.

Právě jeho tým byl jeden z dvanácti, které včera kolem sedmé hodiny ranní výjimečně vzlétly do oblak ze čtyř míst v Uherském Hradišti. Jedním z nich bylo Masarykovo náměstí.

„Chtěli jsme přiblížit náš sport také dětem, které v tu dobu procházely kolem do škol," prozradil záměr pořadatelů Libor Staňa.

Zdroj: DENÍK/Vojtěch Trubačík

Vzhledem ke klidnému, téměř bezvětrnému počasí tak mohli diváci sledovat klidný start i klidné přistání, které se v souvislosti s povětrnostními podmínkami i blížící se přeháňce předčasně uskutečnilo v blízkosti kunovického letiště. V jeho blízkosti v pátek o půl hodiny dřív také soutěžily posádky v disciplíně, v níž odhazovaly z košů markery (pruhy látky s pytlíkem písku na konci pozn. aut.) na vyznačené terče na zemi.

V jednom z pátečních košů stál rovněž starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. Let balonem byl pro něj výjimečným zážitkem.

„Neplánovaně jsem se proletěl balónem nad Uherským Hradištěm a byl jsem nadšen. Naše město je z výšky doslova okouzlující a leží v nádherné krajině. Určitě takový zážitek přeji každému a sám si jej rád zopakuji, když to bude možné," dodal starosta.