„Zdražení vadí i nám, lékárníkům. Seznam medikamentů, které budou stát víc než doposud, je poměrně obsáhlý, přesný počet ale sama neznám. Někteří zákazníci svůj nesouhlas dávají hlasitě najevo přímo v naší provozovně. Terčem jejich slovních útoků ale naštěstí nejsou zaměstnanci lékárny, ale úředníci, kteří zdražení schválili,“ podotkla Jarmila Křiváková, vedoucí lékárny v Babicích.

Někteří lékárníci míní, že výrobci léčiv zareagují během několika týdnů snížením cen. Doplatky by se pak v mnoha případech dostaly zpět na dřívější úroveň. „Pokud se farmaceutické firmy chtějí udržet, musí zlevňovat. Může ale trvat ještě měsíc, než se to projeví, do té doby budou lidé doplácet v průměru o deset, dvacet korun více než dřív,“ předpokládá vedoucí lékárny Baťov v Otrokovicích Margita Brázdilová.

Celá řada pacientů nad zdražováním medikamentů jen kroutí hlavou. „Je mi skoro osmdesát. Třetina mého důchodu padne jen na léky. Nevím, proč by stát měl zdražovat právě je, ať zdraží cigarety, bez nich žít lze, bez léku ne,“ rozčiluje se Božena Novotná z Uherského Hradiště.

Ceny se změní u čtyř tisíc ze zhruba osmi tisícovek léčiv, které jsou v současné době na českém trhu. Lidé zaplatí více třeba za látky upravující krevní tlak či některá antibiotika.

Ušetřené peníze chce ministerstvo zdravotnictví přesunout na úhrady léků pro těžce nebo chronicky nemocné, například pro onkologické pacienty.
Problémy prodejcům léčiv podle jejich vyjádření způsobilo především pozdní vydání nové normy.

„Ministerstvo s ní lékárníky seznámilo až před týdnem, takže už třeba nemůžu vrátit léky, které jsem nakoupila před slevami. To znamená, že než teď doberu zásoby, budou tato léčiva pro pacienty dražší,“ nezbývá jiná možnost vedoucí otrokovické lékárny Margitě Brázdilové.

Ministerstvo zdravotnictví však nevěří, že by dřívější vydání vyhlášky něco změnilo. „Výrobci by stejně spekulovali do poslední chvíle. Navíc jsme určitě rychlejší, než aparáty předchozích ministrů,“ tvrdí mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.