Jak vzniklo a co v něm návštěvník najde, prozradil Slováckému deníku lesní správce Lesní správy Lesů ČR Buchlovice Zdeněk Zálešák.

Kdo a kdy přišel s nápadem vybudovat ve staré lesovně centrum environmentálního vzdělávání a muzeum?

Ve chvíli, kdy budova přestala sloužit jako sídlo jednoho z našich lesnických revírů, jsme se rozhodli objekt využít jako centrum environmentální výchovy a lesní pedagogiky. Jelikož se jedná o budovu, která byla postavena v roce 1871, logicky se ujala myšlenka jejího využití také na Muzeum lesnictví a myslivosti Chřibů. Jednalo se o společný nápad pracovníků naší lesní správy

Který z historických exponátů, které jsou v expozici k vidění, považujete za nejcennější?

Pro nás je nejcennějším historickým exponátem starý psací stůl v kanceláři fořta, který jsme převezli z revíru Kostelany společně se starými trofejemi a dávnou fotografií jelení zvěře. Vzpomněl bych také staré mapy bývalého okresu Uherské Hradiště a původního lesního majetku bývalých majitelů buchlovického panství, bratrů Bedřicha a Leopolda Berchtoldů. Velmi si ceníme i starých taxačních tabulek a mechanického mosazného počítacího stroje. Na stěnách jsou umístěny staré obrazy jelení zvěře. Ve fořtově kanceláři by ještě měl přibýt starý trezor, ve kterém měl v dřívějších dobách fořt uložené peníze za prodané dříví, na mzdy hajných a lesních dělníků. Přibýt by měla i stará skříň, která sloužila jako pořadač k uložení písemností.

Jak těžko se shánějí dějinné exponáty? Kde jste ty, které v expozici už jsou, sehnali?

Historické lesnické a myslivecké exponáty se dnes shánějí velmi těžce, poněvadž je mladší generace nahradila moderním nábytkem, lesnickými mapami a především novou neosobní výpočetní technikou. Ty exponáty, které jsou v muzeu v současné době, jsme nashromáždili od zaměstnanců naší lesní správy, nejvíce od revírníka Radima Stránského z revíru Kostelany.

Nově budujete Arboretum lesních a ovocných dřevin Chřibů. Co všechno by tam mělo být?

Jak samotný název napovídá, bude se jednat o arboretum lesních dřevin, rostoucích v lesích Chřibů. Z listnatých to budou například buk lesní, dub zimní, habr obecný, lípa malolistá, javor klen, jasan ztepilý, jilm horský (drsný), bříza bradavičnatá, olše lepkavá, topol osika, topol bílý, vrba jíva a jeřáb břek. Z jehličnatých dřevin se bude jednat o původní borovici lesní a jedli bělokorou, ale také o nepůvodní smrk ztepilý, modřín opadavý a douglasku tisolistou. Z ovocných dřevin se bude jednat o staré původní chřibské odrůdy, což je třeba jabloň jadernička. Arboretum u rekonstruované hájenky by mělo být dokončeno koncem května 2015.

V roce 2011 otevřely Lesy ČR lesnickou naučnou stezku s názvem Okolo Buchlova. V loňském roce bylo na tříkilometrové vycházkové trase nainstalováno šestnáct dřevěných soch vybraných druhů lesní zvěře v životní velikosti, která se vyskytuje v místním horském pásmu Chřiby. Nedochází k poškození soch vandaly?

Bohužel se mezi námi najdou i lidé, kteří si neváží práce ostatních a poškozují a ničí to, co sami nevybudovali. Již dvakrát nám nějaký ničitel ulomil parůžky u srnce a taky někdo poškodil paroží daňka a jelena. Dřevěné plastiky zvěře jsme na trase Lesnické naučné stezky umístili pro děti. Proto prosíme návštěvníky této stezky, aby je dětem neničili.