„Například syrová šťáva z čerstvého zázvoru, užívaná při nemoci před jídlem dvakrát až třikrát denně, je velmi účinná na širokou škálu chřipkových virů. Vhodné jsou i kapky byliny astragalus, které lze běžně sehnat v prodejnách s bylinnými produkty," doporučuje terapeut a bylinář Radim Grebeníček z Bílovic. V případě teplot je, jak tvrdí, vhodný například chinovník nebo bylina neem, které bývá často označována jako přírodní antibiotikum. Grebeníček tvrdí, že lidé by se neměli děsit teplot kolem 38 stupňů. Taková teplota je totiž pro tělo mimořádně užitečná. „Je to ideální stav pro maximální zaktivizování imunitního systému a proto lze tuto teplotu ponechat třeba i půl dne. Pokud teplotu kolem 38 stupňů pacient předčasně srazí, například léky, pak se mu sice krátkodobě uleví, ale nemoc pak může trvat mnohem déle než obvykle a hrozí i její opakování," míní Grebeníček. Doporučuje, aby nemocný člověk pil při chřipce čajovou směs z černého bezu, máty peprnné a lipového květu.

Zázvor, který by měl být v případě chřipky či nachlazení jakousi „první pomocí", není prý jen vhodným a účinným antivirotikem, ale podle bylinářů dokáže v začátku chřipky nemoc i úplně zastavit.

Vlna chřipkové epidemie v současné době stále trvá, počty nemocných ale pozvolna klesají. Potvrdili to pracovníci krajští hygienici ve Zlíně. Podle posledních čísel byla například na Uherskohradišťsku před dvěma týdny celková nemocnost akutních respiračních onemocnění 2122 nemocných na sto tisíc obyvatel. Poslední čísla, která mají hygienici k dispozici ukazují na 1574 nemocných na sto tisíc obyvatel Uherskohradišťska. Za poslední týdny tak došlo k poklesu nemocných v regionu o 26 procent. „Stále je překročený epidemický práh, který je udáván hodnotou 1500 nemocných na sto tisíc obyvatel," vysvětlila zastupující vedoucí protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice se sídlem ve Zlíně doktorka Jana Hošková. Uvedla, že laboratoře stále hlásí pozitivní laboratorní nálezy, především chřipky A, jak typu H1N1, tak H3N2.

Letošní chřipková epidemie stála ve Zlínském kraji život osm lidi, se závažnými příznaky nebezpečné nemoci se potýká aktuálně dvacet pět osob. 

Jak předejít nákaze

- Vyhnout se kontaktu s nemocnými lidmi
- Mýt si ruce pravidelně a opakovaně
- Nepůjčovat si od ostatních mobilní telefony, sklenice, příbory, u dětí hračky apod.
- Nezdravit se podáním ruky a líbáním.
- Nedotýkat se rukama obličeje, nemnout si oči, tím se sníží riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů
- Vyhnout se větším kolektivům lidí – návštěvy kin, různých setkání
- Zvýšit přísun vitamínů – ovoce a zeleniny.

Rada bylinkáře: na posílení imunity je v hodné, zejména v době chřipkové epidemie, konzumovat kapky či sirup z rakytníku, nebo dvakrát až třikrát denně malou lžičku čerstvé zázvorové šťávy