Díky němu úspěšným žadatelům fond přispěje desítkami procent na zateplení. Zlínskou pobočku kontaktovali zájemci z celého kraje.

„Rekonstruujeme dům. Máme zatím hotovou hrubou stavbu. Potřebujeme okna, zateplení obvodu domu i střechy,“ přiblížila Jana Vaňková z Uherského Hradiště.

Už při čekání byla optimistická, protože žádala o peníze na kombinaci potřebných třech energii spořících opatření. „Uspěli jsme. Musíme si jen nechat odborníkem vypočítat tepelné ztráty,“ radovala se Vaňková, když po zhruba desíti minutách vyšla z poradny.

Právě kombinace více druhů šetření energií, která pomohla paní Vaňkové, nepotěšila šedesátníka ze Zlína-Prštného. „Okna mám rok nové, ty měnit nehodlám. A jen na zateplení stěn a střechy dotace nedostanu,“ posteskl si muž, který si však nepřál být jmenován.

Jeho případ poukazuje na skutečnost, že pro získání dotace se berou v potaz úpravy dokončené až po 1. dubnu letošního roku.

Do poradny zamířil i Viktor Karlík z Hostišové na Zlínsku. „Stavíme dům ze slámy. Snad se v programu najde nějaká škatulka na dotaci jednoho z nejekologič­tějších bydlení,“ doufal Karlík.

Nakonec však zjistil, že podle současných podmínek dotačního programu ale na finanční podporu nárok nemá.

„Konzultant mi řekl, že možná dosáhneme na příspěvek na otopný systém. Kriteria pro dotaci na zateplení jsou ale příliš přísná,“ podotkl s tím, že o vylepšování energetické bilance stavěného domu ještě popřemýšlí.

Celkem se přišlo do Zlína v první den přijímání žádostí osobně zeptat devětasedmdesát občanů. Dalších třiaosmdesát se dotazovalo telefonicky, elektronickou poštu prý úředníci ještě doposud nespočítali. Zatím se prý jedná spíše o zjišťování situace, než o podávání vyplněných formulářů.

Časem by zájemcům měli s vyřizováním žádostí pomáhat na pobočkách pěti bank. „Do veřejné zakázky na poskytování bankovních a souvisejících administrativních činností při poskytování dotací z programu Zelená úsporám se přihlásilo pět bankovních domů Česká spořitelna, Komerční banka, Československá obchodní banka, UniCredit Bank a LBBW Bank,“ uvedl ředitel SFŽP Petr Štěpánek.

Pobočky bank by měly být lidem blíže než zlínská kancelář SFŽP. „Předpokládáme, že přijímat žádosti o dotace začneme pravděpodobně v červnu a službu budou poskytovat všechny naše pobočky,“ sdělila Hana Trhoňová z tiskového centra České spořitelny.

„Ihned po plném spuštění programu pro pověřené banky budeme zajišťovat distribuci základních informací žadatelům o dotace, sběr jejich žádostí, zpracování i výplatu dotace na všech našich pobočkách,“ dodala i mluvčí Komerční banky Monika Klucová. ČSOB pak bude rady poskytovat ve dvou zlínských pobočkách banky. Fungovat budou i poradci ve finančních centrech Poštovní spořitelny ve Zlíně a Uherském Hradišti.

Související článek:

Úředníci očekávají nápor žadatelů o dotace