Zlínský kraj poskytne na opravu jedenáct milionů korun.

„Současný nevyhovující stav střešní konstrukce způsobuje v mnoha místech v podkroví budovy školy dlouhodobé problémy a situace proto vyžaduje celkovou opravu,“ vysvětlil mluvčí Zlínského kraje Milan Plesar. Dosud prováděné lokální opravy byly podle jeho vyjádření jen provizorní a omezily se na jednotlivá místa poškození. „Existuje tam nebezpečí kontaktu vody s elektroinstalací a následné nebezpečí úrazu. Důsledkem zatékání do střešní konstrukce je vlhnutí sádrokartonových desek s následným snižováním jejich pevnosti a výskyt plísní,“ dodal Plesar. Zpracovaný odborný posudek také poukazuje na nevyhovující stav střešní skladby, která odporuje současných požadavkům a českým normám. Kompletní rekonstrukcí střechy se tento stav odstraní a zamezí se vzniku vlhkosti a plísní v podkrovních místnostech.

Pro ředitele školy Jiřího Durďáka byly informace o plánovaných opravách novinkou. „To je příjemné překvapení. Dozvídám se to až od vás. Stav střechy nebyl do budoucna udržitelný, takže opravy velmi vítám. Pokud se ptáte na případné další opravy, pak bych byl rád, kdyby řemeslníci v budoucnu vyměnili v budově podlahy,“ plánuje ředitel Durďák.

Budova obchodní akademie brzy „oslaví“ 110 let od svého vzniku. Ve svých počátcích fungovala jako německé gymnázium. Jedním ze slavných studentů školy byl i slavný obuvnický magnát Tomáš Baťa. „Vzpomínám na tuto školu rád. Dala mi výrazný základ znalostí do života, ze kterých jsem čerpal celý život,“ poznamenal radostně, když před časem přijel do Uherského Hradiště při příležitostí stého výročí založení školy.

Oprava střechy začne v červnu a skončí v září letošního roku. Opravy z prostředků Zlínského kraje provedli řemeslníci už v roce 2008 jednalo se ale jen o dílčí práce v hodnotě téměř 30 tisíc korun. Vloni kraj stejným způsobem investoval 50 tisíc korun.