„Většina zasloužilých hasičů je už mimo aktivní činnost, ale přesto podle svého zdravotního stavu pomáhají jednotkám dobrovolných hasičů alespoň radami, které jsou díky jejich mnohaletým zkušenostem ty nejcennější," řekl za pořadatele setkání Josef Bernátík, starosta Krajského sdružení hasičů Zlínského kraje a Okresního sdružení hasičů Zlín. Hejtmanovi Zlínského kraje Stanislavu Mišákovi, který přišel na setkání mezi muže a ženy ve slavnostních modrých stejnokrojích, ozdobené blýskajícími se hasičskými metály, předal Záslužnou medaili s číslem 001.

„Vedení Krajské sdružení hasičů Zlínského kraje rozhodlo, že bude udělovat mimořádné ocenění osobám, které výrazně podporují činnost hasičů. To první jsme udělili právě pane hejtmanovi, který byl po dobu své funkce hasičům nakloněn a zúčastňoval se jejich akcí," uvedl Josef Bernátík.

Starosta OSH Uherské Hradiště Václav Holásek se pochlubil, že v září 1994 byl při okresním sdružení založen Klub zasloužilých funkcionářů dobrovolného hasičstva okresu, první toho druhu v České republice. „Smyslem jeho založení a existence je využití dlouholetých zkušeností příslušníků hasičstva k plnění humánních úkolů naší organizace, ale také proto, aby nebyl přerušena kontinuita práce starších členů v době, kdy jejich zkušenosti mohou být nejcennější," okomentoval vznik klubu zasloužilých funkcionářů Václav Holásek.

Shodl se se starostou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Karlem Richtrem na tom, že zasloužilí hasiči a členové klubů zasloužilých funkcionářů hasičstva v okresech Zlínského kraje předávají mladším kolegům jejich dlouholeté zkušenosti při plnění humánních úkolů. „Byli to oni, kdo prošlapávali širokou cestu, po níž kráčí dnešní generace hasičů. Oni uměli vzít vždycky za práci, když šlo o záchranu lidských životů a materiálních hodnot," řekl Karel Richter. Hasiči Zlínského kraje se podle něj mohou pochlubit vynikajícími výsledky v práci s mládeží, ale i v jiných oblastech své činnosti.

„Moc mě potěšilo to dnešní dostaveníčko zasloužilých hasičů. S hasiččinou jsem spojil svůj život v roce 1943, ale také mí čtyři bratři byli hasiči. Člověk se hasičem nestává, ale už rodí, to vždycky říkával můj tatínek, který byl hasičem od útlého mládí," dal se slyšet dvaadevadesátiletý Antonín Pechanec z Valašských Klobouk. Nejstarší účastník setkání zářil radostí, když na pódiu začala hrát dechová hudba Mistříňanka se svými sólisty. „Já měl také muziku rád, dokonce jsem byl šestnáct let kapelníkem Valašky a s muzikanty Mistříňanky se dobře znám," dodal Antonín Pekanec.