V jednom případě si vyžádaly i daň nejvyšší – lidský život.

„Příčinou katastrofálních povodní byly mimořádné intenzivní srážky ve dnech 5. až 8. července 1997. Deště zasáhly povodí horní Moravy, povodí Bečvy i Hostýnské vrchy,“ uvedl Marek Viskot z vodohospodářského dispečinku Povodí Moravy.

Pršet v regionu začalo v sobotu 5. července a vydatné lijáky přestaly až po více než padesáti hodinách, aby se pak o den později vrátily. Zatímco zpočátku potíže působily jen malé vodní toky jako Dřevnice nebo Bystřička, později nastala kritická situace zejména na Bečvě a Moravě, kam se začaly říčky stékat. „Celkem muselo být v kraji evakuováno 24 tisíc osob a škoda ve všech čtyřech okresech činila kolem sedmi miliard korun,“ řekl Viskot.
Na Hradišťsku voda nejvíce zasáhla Babice a Staré Město. Záplavy se nevyhnuly ani Uherskému Hradišti, kde musela být evakuována i nemocnice.

„Jediná dobrá informace, kterou můžeme v tuto chvíli poskytnout, je, že nikdo nezahynul,“ shrnul tehdy přednosta Okresního úřadu Zlín Zdeněk Dostál. Ani to však nebyla pravda na dlouho. Ve čtvrtek 10. července si totiž velká voda v kraji vyžádala první a naštěstí jedinou oběť, když v Otrokovicích utonul muž. Mnozí obyvatelé, místo aby záchranářům a hasičům situaci usnadnili, se bránili evakuaci. Potíže byly například se staršími obyvateli Staré kolonie v Otrokovicích. „Domy byly podemleté, voda stoupala a my jsme museli řadu lidí dlouho přesvědčovat, aby s námi odjeli. Jedna starší paní se nám dokonce zavřela v bytě se šestiletou vnučkou,“ řekl tehdejší mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček.

Jeho slova potvrdili i samotní občané. „Nechtěli jsme se s manželkou nechat ze svého půldomku vystěhovat, ale nakonec nás dcera se zetěm přesvědčili, abychom šli,“ svěřil se Jaroslav Škutina z Otrokovic. „Bylo nám to líto a měli jsme strach, žili jsme v tom domku celý život,“ dodal. Nyní je rád, že svou dceru poslechl. „Voda u nás doma vystoupala dva metry vysoko,“ řekl.

Kromě hasičů, záchranářů a dobrovolníků v kraji pomáhala také armáda s vrtulníkem a obojživelnými vozidly. Lidem bylo potřeba dodávat hlavně zásoby jídla a pitné vody.

Ještě v roce 1997 začalo Povodí Moravy zajišťovat nápravu škod ve Zlínském kraji a budovat protipovodňové mechanismy, aby se katastrofální situace víckrát neopakovala. „Do roku 2005 jsme realizovali pět set opatření s celkovými náklady dvě a půl milardy korun,“ prozradil Viskot. Dodal, že mezi největší investiční akce patřila rekonstrukce vodní hráze Bystřička na Vsetínsku za 127 milionů korun a oprava koryta Dřevnice za necelých devadesát milionů.

„V současné době připravujeme realizaci dalších protipovodňových kroků za 322 milionů korun, které by měly být hotové do roku 2012. Na území Zlínského kraje to je rekonstrukce přelivu nádrže Bystřička, zvýšení kapacity koryta řeky Moravy v úseku mezi Uherským Hradištěm a Starým Městem nebo například vybudování ochranné hráze na Moravě v Tlumačově,“ vyjmenoval Viskot.

Pršelo 8O hodin, to nikdo nečekal. Pak přišla stoletá voda

Je sobotní odpoledne, 5. července roku 1997 a venku začíná pršet. Tehdy nikoho ani nenapadlo, že pršet bude celých osmdesát hodin a déšť způsobí jednu z největších katastrof, ke kterým kdy na Moravě došlo.

V neděli 6. července už vydatné lijáky na některých místech vylévají vodu například ze zlínské řeky Dřevnice, ta zaplavuje sklepy a zahrádky ve svém okolí. Voda zároveň způsobuje dopravní komplikace i na silnicích. Už v podvečer voda zcela odřízla od okolí obce Šarovy a Bohuslavice na Zlínsku. Nebezpečí přichází také od Fryštácké přehrady. Hráz nezvládá velký příval vody, voda proto přetéká nouzovým přepadem a zaplavuje údolí pod vodní nádrží.

Situace se během několika hodin také podstatně zhoršila na řece Moravě, sbírající vodu z menších přítoků. Jez ve Spytihněvi v okresu Uherské Hradiště musel začít propouštět všechnu vodu. A to znamená, že povodně zachvátí i další místa v Pomoraví, kde je vyhlášen třetí stupeň ohrožení.
Na některých místech Moravy napadlo během víkendu až osmdesát milimetrů srážek a předpověď počasí není ani na příští hodiny příznivá. Déšť má ustat až za neskutečných několik dnů.