„Svým způsobem je to i dobře. Do Bílovic se kvůli zábavám sjížděly stovky lidí a podle toho to čas od času ve vsi vypadalo. Rozházené popelnice a poškozené dopravní značky byly na denním pořádku,“ poznamenal jeden z bílovjanů. Taneční zábavy mají v Bílovicích dlouhou tradici a výjimkou nejsou i návštěvy v řádu několika sta, i tisíců hudbymilovných fanoušků. Podobným radovánkám je ale načas konec. „Z důvodu rekonstrukce jsme rozebrali podium, takže v současné době není prakticky plocha pro hudebníky. S opravami ale pokročíme do té míry, aby se alespoň dvě zábavy mohly v létě uskutečnit. V dalších letech už jich snad budeme moci povolit víc,“ sdělil starosta Jiří Dohnal.

Regionální pořadatelé přiznávají, že pořádání kulturních akcí v Bílovicích by uvítali i oni. Vyhlídky však mají mizivé a to nejen kvůli rekonstrukce areálu. „Zábavy tam pořádají prakticky už jen tamní složky, jako jsou hasiči nebo fotbalisté. Získat vlastní akci v tom místě je dnes už prakticky nemožné,“ poznamenal zkušený promotér, který v Bílovicích pořádal v minulosti rovněž působil, Pavel Tichopádek.

Úpravy zámeckého parku by měly zásadně změnit vzhled odpočinkové lokality v centru Bílovic. Park bude kromě rekonstruované taneční plochy zdobit nový rybníček, upravené chodníky a cesty, nová zeleň, dětské hřiště a další inventář. Celkové investice do projektu zástupci obce odhadují na zhruba 15 milionů korun a stavební práce by měly skončit v příštím roce. Náročný projekt pomáhají realizovat dotace Evropské unie.