Let z pražské Ruzyně přes portugalský Lisabon žáky dopravil do floridského Miami a poté do Fort Lauderdale, kde měli studenti zajištěno ubytování v hotelu. „V prvních dnech jsme navštívili místní přírodovědné muzeum a poté jsme se projeli na lodi jménem Jungle Queen místními kanály a prohlédli si domy a jachty místních zbohatlíků. Poté jsme zbytek dne strávili na pláži, kde jsme si ugrilovali pravé americké hamburgery a hotdogy," podělil se o zážitky prvních hodin amerického pobytu Michal Churý z třídy 9.B. Celodenní jízda vlakem poté turisty z hradišťské školy přesunula do města Orlando, kde během čtyř dní stihli navštívit zábavní parky Universal studios či Islands of Adventure, a také Kennedyho vesmírné centrum s odpalovacími rampami pro rakety.

Po návratu do Fort Lauderdale mohli všichni nakoupit dárky pro své blízké v obchodním středisku Sawgrass Mall a poté si vychutnat úroveň světového hokeje při zápase NHL mezi místními Florida Panthers a hosty Buffalo Sabres. Chvíle napětí si žáci ZŠ UNESCO nepochybně prožili ve světoznámých močálech Everglades, které jsou proslulé obrovskými aligátory. „Nejdříve jsme se projeli na loďce po močálech a poté jsme shlédli show, při které nám ukázali, jak se dá aligátorům ubránit," zavzpomínal na zajímavé chvíle Michal Churý. Celodenním koupáním na plážích, mezi něž patřila i známá miamská pláž South Beach, a prohlídkou samotného města Miami žáci z uherskohradišťské školy zakončili svůj americký pobyt, aby se opět vydali na dlouhou cestu domů. „Zájezd jsme si všichni velice užili. Přiučili jsme se angličtině, našli jsme si novou americkou kamarádku Ariel, která nás doprovázela téměř po celou dobu zájezdu, odpočinuli jsme si od všedních starostí a poté se opět bohužel vrátili do reality," zakončil své vyprávění o více jak dvoutýdenním pobytu Michal Churý.

Zájezd žáků ZŠ Unesco se uskutečnil ve dnech 26. února až 11. března ve spolupráci s jednou z cestovních kanceláří. Jihovýchod USA navštívilo celkem 15 žáků pod dozorem učitelky Hany Kolmanové a průvodkyně zájezdu paní Schneyderové.