„Tři z celkem sedmi chovných rybích sádek někdo vypustil v době, kdy se tam vy­ kladly žáby,“ vysvětlil jednatel meziříčských ochránců přírody Milan Orálek.

Převážně šlo podle něj o skokany hnědé. „Následkem toho se do vodního toku dostaly stovky snůšek čítající desítky tisíc vajíček, které se vzápětí staly potravou pro dravé ryby,“ dodal ekolog.

Vypuštěných sádek si všiml jeden z pracovníků Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy, který v pátek večer projížděl kolem. Sádky spravují rybáři ze Vsetína. „Patrně je při pravidelném jarním čištění vypustili, aniž zaznamenali anebo brali ohled na to, že se do vody vykladly žáby,“ míní Orálek.
Z vajíček se podařilo zachránit pouze malou část, která zůstala v bahně.

„Téměř celá letošní generace obojživelníků v této oblasti je ale ztracena,“ konstatoval s lítostí Orálek. Ochránci přírody přivolali také policii, která celý případ prošetří. „Bude to sepsáno, pana Orálka si pozveme k výslechu a zřejmě to oznámíme na odbor životního prostředí,“ řekl policista, který na místo přijel.

Podle zooložky Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy je už nyní zřejmé, že byl porušen zákon o ochraně přírody a krajiny. „Ten říká, že nelze ničit populaci žádného druhu volně žijících živočichů,“ ocitovala Bartošová.

Potíže s rybáři, kteří při chovu ryb neberou přílišné ohledy na ostatní živočišné druhy, přitom byly podle ní už v minulosti. „Dohodli jsme se, že při jarním čištění ponechají napuštěnou alespoň jednu ze skupiny sádek, aby se do ní žáby mohly vyklást. To se sice stalo, ale po vykladení už jejich osud zřejmě nikoho nezajímal,“ konstatovala Bartošová.

Hospodář místní rybářské organizace ze Vsetína Zdeněk Žáček ale vypuštění sádek popírá. Podle něj v nich ani voda nebyla. „Od podzimu, kdy to bylo vypuštěno, nikdo vodu nenapouštěl,“ tvrdil Žáček. „Možná se to po zimě zaneslo spadaným listím a z toho vznikl nějaký menší rybníček, kde žáby vajíčka zřejmě nakladly,“ míní hospodář.

Hospodář vsetínské rybářské organizace dodal, že právě na dnešek mají domluvenou schůzku s představiteli Povodí Moravy, které je majitelem sádek. „Budeme spolu jednat o jejich opravě,“ prozradil Žáček.

Sádky jsou totiž podle něj ve velmi žalostném stavu. „My je sice máme udržovat, ale jsme omezeni nedostatkem financí,“ tvrdí Žáček. Vysvětlení rybářů, že zařízení sádek je zastaralé a jejich vypuštění mohla zapříčinit technická závada, ale nezní ochranářům příliš věrohodně.

„Nemůže to být pravda,“ tvrdí Milan Orálek. „Žába by se do bahna nikdy nevykladla. V době, kdy stovky samiček snášely vajíčka, musela být v sádkách voda,“ uzavřel Orálek.