„V tomto směru jsem klidný. Také letos mi bude při prodeji kaprů i s jejich případným zabíjením a vykucháním pomáhat Radek Mičkal, který tuto podmínku splňuje,“ uvedl obchodník Miroslav Jurečka z Velkých Karlovic, který každým rokem prodá před Vánocemi přes šest metráků ryb.
Možnost, nechat si prodávajícím „klepnout“ kapra přímo u stánku a případně ho vykuchat, využívá řada lidí. „Nevím, co bych si bez toho počala. Jsem už čtvrtým rokem bez manžela a děti jsou daleko, až na jihu Čech,“ posteskla si šestaosmdesátiletá Anastázie Růčková z Valašského Meziříčí. Pokuty za tuto práci se však prodejci obávat při dodržení všech předepsaných pravidel nemusejí.
„Kapra může usmrtit každý prodejce, pokud naplňuje ustanovení veterinárního zákona a zákona na ochranu zvířat proti týrání,“ vysvětlil Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.
Podmínkou je podle jeho slov mít potřebné vybavení včetně pomůcek k usmrcení ryb, samozřejmě kádě s čerstvou vodou a také nádoby na vnitřnosti, pokud chce prodávající ryby zabíjet a vyvrhovat. Splnění předepsaných podmínek kontrolují veterinární inspektoři.
Kapr semápodle odborníků nejprve omráčit úderem na temeno hlavy kousek nad očima. „Teprve potom se přetnou velké cévy za žábrami. Kapr se tak netýrá a jeho utrpení je minimální,“ vysvětlil Josef Duben.