Konal se tam totiž třetí ročník soutěže družstev Slovácká jaternica, kam se letos přihlásilo deset týmů z vesnic mikroregionů Bílé Karpaty i ze sousední Bošácké doliny. Soutěžící kuchtíci se už od rána snažili uvařit ty nejchutnější zabijačkové speciality, což mohli už dopoledne posoudit první příchozí. Pořadatelé vytvořili deset kategorií, v nichž soutěžící hodnotili. Na odpoledním vyhlášení pak ocenili nejlépe vyzdobený stánek, nejlépe oblečeného kuchaře či nejtučnější pokrm.

Organizátoři přiznali, že to tak vymysleli záměrně, aby nikdo nepřišel zkrátka a každý si odnesl nějakou cenu. Soutěže se zúčastnily týmy například z Březové, Trenčianskych Bohuslavic nebo Bošáce. „Dopředu jsme si udělali tlačenku, nadívanou panenku a vaříme zelnicu a samozřejmě budeme dělat jelita a jitrnice,“ prozradil jeden z březovských kuchařů Josef Ševčík. Tato částečně recesistická akce je podle něj výborný nápad, vaří se totiž bez nějaké direktivy a lidé se tak přijdou prostě jen pobavit. Lákadlem na akci do Březové byla také slovenská zabijačka, která se od té moravské liší.

„Dáváme do jitrnic rýži a používáme často rohlíky, to je asi hlavní rozdíl,“ uvedl starosta Bošáce Daniel Juráček, který se letos soutěže zúčastnil poprvé jako pomocný kuchař. Akce se příští rok stěhuje na Slovensko, pořadatelé se totiž pravidelně střídají. Velmi pozitivně hodnotil celou akci viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura, jenž zasedl v hodnotící porotě. „Region by se měl propagovat přes jídlo a pití, to totiž potřebuje každý. Taková zabijačka je úplně ideální, protože se jedná o čistě regionální záležitost,“ doporučil Okamura, který se o den později zúčastnil také dožínek ve Starém Hrozenkově a se Zuzanou Kubínovou navštívil vzdělávací kurzy v její „školičce“ na Vyškovci. Jaternicovou soutěž podpořilo také Sdružení Uherskobrodska, kam Březová spadá. Ochutnávání zabijačkových specialit odpoledne doprovázely tamní soubory Spjevulenky a Dúbrava.