VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zabijačka je na vsi pořád oblíbená

Zlínsko - Zimní a především vánoční čas je spojený s tradicí domácích zabijaček. Doba, kdy si lidé krmili ve chlévech vepře, aby je na sklonku roku nechali zabít, je ale nenávratně pryč. Přesto se lidé na vesnicích zabijaček ještě zcela nevzdali.

30.12.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Petr Mareš

Zabíjení prasete je dnes především příležitostí k rodinnému setkání

„Zabijačka znamenala dříve zajištění a zásobení domácnosti masem a sádlem od zimy do jara, v zimě bylo i více času na zpracování masa a zabijačkové produkty se dobře uchovávaly,“ vysvětlila etnografka Alena Prudká ze zlínského Muzea jihovýchodní Moravy. Dodala, že tradice domácích zabijaček je navíc velmi stará.

„Vepř patří k nejdéle chovaným domácím zvířatům. Některé názvy zabijačkových pochoutek, jako je například jelito, pocházejí až ze středověku,“ informovala Prudká.

Nejenže tradice zabijaček přetrvala dodnes, ale zdá se, že především na venkově získává zpět starou oblibu. To potvrzuje i řezník František Válek z Valašských Klobouk.

„Lidé sice prasata už doma nechovají, kvůli zabijačce si ale většinou nechají přivézt živé, už vykrmené zvíře a doma ho jenom zapíchnou. Nebo si často koupí pouze půlku prasete a doma ho rozdělají na maso,“ vysvětluje Válek, který do domácností na Kloboucku chodí zabíjet prasata především o víkendech.
S tím souhlasí i Václav Kužela z Příluků ve Zlíně, který už několik let poráží vepře v Přílukách, Želechovicích a okolí.

„Ubývá chovatelů prasat, naopak teď nastává renesance u starší generace, zejména padesátníků, kteří koupí velké prase a uspořádají zabijačku, aby si zavzpomínali na staré časy,“ myslí si Kužela. Práce má tak tento řezník a zároveň chovatel dostatek až do jarních měsíců.

Zvýšený zájem o vykrmená prasata zaznamenává v období Vánoc i zemědělská firma ve Vlachovicích, kde je jedna z několika mála posledních chovatelských farem v okolí.

„Prase už doma má opravdu jenom pár důchodců. Lidé si teď raději přijedou koupit ať už toho takzvaného zabijáka, což je prase s porážkovou váhou, nebo nějaké metrákové prasátko, které si doma pochovají jen krátký čas, aby získalo to správné domácí aroma,“ popisuje Marie Čížová ze společnosti Zemědělci Vlachovice.

Cena za kilogram živé váhy se ve vlachovickém podniku pohybuje mezi osmatřiceti až dvaačtyřiceti korunami. Tento měsíc pořádala zabijačku také rodina Čurečkova ve Študlově.

„Nezabíjíme každoročně, jenom tak jednou za dva roky. A to nejenom kvůli masu, ale hlavně kvůli tomu, že se sejde celá rodina a je sranda,“ popisuje Rostislav Čureček. Prase doma nechovají, jako většina ostatních si ho koupili až těsně před zabijačkou. „K našim domácím specialitám pak neodmyslitelně patří jitrnice, tlačenka, klobásky a také kyselice,“ vyjmenovává Čureček zabijačkové menu, které na jejich stole nesmí v žádném případě chybět.

Přečtěte si také:

Zabijačky jsou stále v kurzu

Buchlov se poprvé otevřel veřejnosti

Na Buchlově porazili čuníka

30.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Naši prvňáci. Ilustrační foto

NEPŘEHLÉDNĚTE! Prvňáci ze ZŠ Nedakonice a ZŠ Tupesy ve Slováckém deníku

Nadměrný náklad projíždí křižovatkou v Uherském Hradišti.
5

Řidiči, připravte se na zdržení, Slováckem projíždí nadměrný náklad

Řidič dostal smyk, auto skončilo na střeše. Pro spolujezdce přiletěl vrtulník

Dvěma zraněními skončila dopravní nehoda osobního auta Ford Escort. Stala se v úterý v půl jedenácté dopoledne v Halenkově. Zatímco třiačtyřicetiletý řidič vyvázl s povrchovými zraněními, jeho sedmadvacetiletý spolujezdec byl s vážným poraněním hlavy letecky převezený do ostravské nemocnice.

AKTUALIZOVÁNO

Ježíš, on mě zabije, říká s hlavou v dlaních Češka zadržená v Pákistánu

Na dosud zveřejněných snímcích z Pákistánu vypadala Tereza H. z Uherského Hradiště, kterou zadrželi celníci ve městě Láhaur při pašování devíti kilogramů heroinu, jakoby si ani neuvědomovala, v jak vážné situaci se ocitla.

E-recepty podle některých lékařů šetří čas

Úsporou času jsou podle lékařů z Medical plus v Uherském Hradišti elektronické recepty. Vystavit jeden papírový trvá prý průměrně 30 vteřin, u elektronického je to asi polovina času.

Pecková, Hradišťan & Jiří Pavlica, Spirituál kvintet – přidán další koncert!

Večerní společný koncert Dagmar Peckové, Hradišťanu s Jiřím Pavlicou a Spirituál Kvintetem ve Zlíně, který se uskuteční 7. dubna. v Kongresovém centru v 19 h., je beznadějně vyprodán.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>