„Mikroregion Bílé Karpaty, do kterého patří také Březová, dlouhodobě spolupracuje se slovenským mikroregionem Bošácka dolina, kam patří zase Bohuslavice. Proto jsme se s tamním starostou dohodli, že se v pořádání této akce budeme střídat,“ vysvětlil starosta Březové Josef Trecha. Březovským fotbalovým stadionem se proto už od samého rána začala nést vůně zabíjačkových dobrot. Celkem jedenáct družstev se zúčastnilo soutěžního klání o slováckou jaternici, sedm z nich bylo slovenských a čtyři české – kromě Březové si zasoutěžily obce Lopeník, Vyškovec a Vápenice. Každý kolektiv si masné výrobky na zabíjačkové pochutiny přichystal sám, donést si soutěžící museli vlastní suroviny a kotel.
„Hodnotí se podle chuti jitrnic, jejich vzhledu, ale i podle vizuální úpravy stánků jednotlivých družstev,“ řekl starosta. To měla na starosti šestičlenná porota složená z českých a slovenských zástupců, kteří jako vítěze určili domácí březovské družstvo. Jitrnice však nebyly jedinou zabijačkovou pochutinou. Také jelita, tlačenka, masová fašírka nebo jitrnice s kroupami byly k mání. „Ochutnám od každého něco,“ prozradila Alžběta Zacharová z Bošáce. V doprovodném programu se představily místní folklórní soubory Slivečky, Důbrava, Spjevulenky a Husličky ze Strání. Veselá zábava pokračovala až do večerních hodin. Další, třetí ročník již tradiční soutěže, by se měl uskutečnit v příštím roce opět na Slovensku. Bohuslavičtí si proto už teď v Březové na rok převzali symbol soutěže, dřevěnou jitrnici.