Smyslem projektu je připomenout osudy pamětníků z projektu Paměť národa a vybrat finanční prostředky na nafilmování jejich příběhů. Běh pro Paměť národa poprvé letos zavítá i do Uherského Hradiště, a to v sobotu 18. května. Za myšlenkou přenést tuto aktivitu i do srdce Slovácka stojí Drahomír Hlaváč, učitel dějepisu na Gymnáziu Uherské Hradiště.

„Znalost moderních dějin je důležitá. Paměť národa sleduji dlouho, a když jsem viděl, že je možné připojit se k organizaci běhu, chtěl jsem studentům nabídnout možnost podílet se na projektu, který mi jako učiteli dějepisu dává smysl,“ vysvětluje Drahomír Hlaváč.

Do organizační části přispějí i Staroměští šohajíci, kteří v Uherském Hradišti pořádají úspěšný hudebně-sportovní festival Slovácké léto.

„Náš vklad bude spočívat v tom, že poskytneme trasy na 5 a 10 kilometrů, prověřené už z minulých let Během Slováckého léta. Rádi se zapojíme do propagace, organizace a nabídneme mentory pro studentský tým,“ upřesňuje za Staroměstské šohajíky Marek Pochylý.

V Uherském Hradišti bude možné Paměť národa podpořit nejen během, ale také například historickou procházkou s průvodcem po dějinách města.

Výtěžek ze startovného podpoří Post Bellum a natáčení dalších příběhů, primárně vždy v regionech, kde se běh koná. Akci doprovodí výstava příběhů Paměti národa od 28. 4. do 19. 5. na Masarykově náměstí a řada vzdělávacích i zábavných aktivit pro děti i dospělé. Záštitu nad Během Paměti národa v Uherském Hradišti převzal starosta města Stanislav Blaha.

Skautští činovníci ze Slovácka si dali dostaveníčko v Uherském Hradišti.
Setkání podpořilo sounáležitost uvnitř skautského hnutí na Slovácku