Právě druhý svátek vánoční je jediným zimním dnem, kdy je hrad přístupný široké veřejnosti. „V zimě jsou památky zavřené, jenže Buchlov je nádherný nejen v létě, ale i pod sněhem. Přišlo nám líto, že lidé nemají možnost jej takto poznat, proto jsme hrad před čtyřmi lety na Štěpána otevřeli a tato tradice přetrvala dodnes,“ uvedla Libuše Mikulová z pořádajícího občanského sdružení HB Collegium.

Návštěvníci měli od rána možnost projít si obě hradní nádvoří, občerstvit se zabijačkovými specialitami a punčem nebo si prohlédnout výstavu vánočních dárků situovanou od roku 1850 do sedmdesátých let dvacátého století. O kulturní program se postarali zpěváci zlínského sboru TIBI prezentující středověké koledy a písně, muzikanti z holešovské skupiny Avrix s renesanční hudbou a členové HB Collegia, kteří ztvárnili živý Betlém. „Každý rok se sjedeme z různých koutů Moravy a zhruba dvacetiminutové představení za chvilku nacvičíme,“ dodali aktéři betlémské scény, manželé Radomír a Simona Macalíkovi z Hodonína.

Významným předmětem návštěvnického zájmu bylo okolí polní kuchyně na druhém hradním nádvoří, kde pořadatelé prodávali punč a zabijačku. „Pracovat s polní kuchyní není jen tak. Člověk se musí starat o tři kotle, manipulovat s klapkou komínu, aby nezhasl oheň či příliš nehicoval kotel,“ prozradil obsluhující Ivo Peterka s tím, že se jedná o vysloužilou vojenskou polní kuchyni, kterou kastelán Rostislav Jošek před několika lety koupil ve výprodeji. Zařízení plní na hradě celoročně svou funkci nejen na zabijačkách, ale i jiných akcích.

Podle organizátorů se návštěvnost akce rok od roku zvyšuje. Letos hrad na druhý svátek vánoční navštívily odhadem asi dvě tisícovky lidí. „Buchlov navštěvujeme hodně často, ale na Štěpána jsme tu poprvé. Mají zde dobré občerstvení, synovi Jakubovi se zase líbila ukázka práce kováře,“ uvedla návštěvnice Jana Pořtová z Uherského Hradiště.