„Kunovský les získá nového vlastníka, jehož záměry vůbec neznáme. O této transakci jsme se dozvěděli zcela náhodou, nikdo nás o ní oficiálně neinformoval. V nejhorším případě nám může vzkázat, abychom z této lokality odvezli dětské hřiště, lavičky, atleti třeba vrhačskou klec.V současnosti tam chodí na vycházky rodiny s dětmi, spousta lidí tam sportuje. To vše nový majitel samozřejmě nemusí strpět," poznamenává starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha. A takovou situaci si spousta místních obyvatel ani nedokáže představit.

„Když chceme jít na krátkou vycházku do přírody, zamíříme právě do Kunovského lesa. Máme tam dětské hřiště, nějaké místo pro piknik… Zrušení této možnosti snad ani nikdo nemůže dopustit. Chodí tam spousta obyvatel nejen Uherského Hradiště," pozastavuje se nad takovými úvahami Jana Fojtíková, která bydlí nedaleko zmíněné lokality. Současným vlastníkem Kunovského lesa je společnost Lesy ČR. S tou má město dlouhá léta uzavřenou dohodu o využívání této lokality. Město se o ni stará, vybavilo ji lavičkami a dalším mobiliářem. Právě Lesy ČR by však již brzy měly Kunovský les bezúplatně převést do majetku Jihomoravského kraje.

„Už tato varianta, že nejde o Zlínský kraj, mi připadne podivná. Pokoušel jsem si už domluvit schůzku s hejtmanem Jihomoravského kraje, ale zatím neúspěšně. Vůbec netušíme, jaké budou s touto lokalitou budoucí záměry, jestli nedojde třeba k jejímu vytěžení…," krčí rameny Stanislav Blaha. Sám už dle svých slov oslovil dopisem také ministra zemědělství, ale odpověď od něj prozatím nezískal.

Celá transakce by údajně měla být záležitostí právě ministerstva zemědělství. „ Ministerstvo zemědělství už 15 let hledá vhodný les pro výuku na bzenecké škole. Bez vhodných pozemků není možné, aby výuka dál pokračovala. Jedná se o rozhodnutí ministerstva zemědělství. Naši lesníci se například starají i o lesy v Peru. Nejde tedy o kraje, ale o to, kdo se stará a že je zajištěna výuka," zní stručná odpověď náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Stanislava Juránka na otázky Slováckého deníku. Dotaz, jaká bude konkrétní budoucí podoba využití Kunovského lesa, tak zůstal nezodpovězen.

Zamýšlený převod záhy potvrdila také společnost Lesy ČR.

K bezúplatnému převodu dotčených lesních pozemků podle slov jejich mluvčí Evy Jouklové ještě nedošlo. Záležitost bude nejdřív projednána mezi několika ministerskými rezorty a poté ještě zamíří na Vládu ČR. Až následně by mělo dojít k převodu na Jihomoravský kraj. „Účelem převodu je zajištění výukových pozemků pro lesnické školy. Na pozemcích u Uherského Hradiště, které by měly být převedeny na Jihomoravský kraj, by měla začít s výukou Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec. S městem Uherské Hradiště ani se Zlínským krajem podnik Lesy ČR, který agendu vyřizuje, nejednal. Věc se týká státu a Jihomoravského kraje," vysvětluje postup Lesů ČR Eva Jouklová.

Snaha hradišťské radnice je v této souvislosti jasná. „Jelikož se jedná o naši zájmovou oblast, chtěli bychom dosáhnout rovněž bezúplatného převodu alespoň části Kunovského lesa do majetku našeho města. Jde zhruba o 80 hektarů a víceméně jde o oblast od Štěpnic po obchvat," nastiňuje přijatelnou variantu Stanislav Blaha. I pokud by snad tato možnost neuspěla, posílá Eva Jouklová na Slovácko jasný vzkaz. „Obava z toho, že se lidé nebudou moci vydat do lesa na procházku či na kolo je zbytečná. Byl by tak porušen Lesní zákon," uzavírá mluvčí společnosti Lesy ČR.