Na jeho slavnostním otevření v pátek 25. května se dostavili nejen politici v čele s Petrem Gazdíkem z nedaleké Suché Lozi a senátorky Jany Juřenčákové, ale také davy místních obyvatel. Starosta obce Viktor Machala pozval všechny přítomné k prohlídce čerstvě opravené budovy i k bohatému rautu. Tomu dominoval skvělý guláš z divočáka spolu s domácí slivovicí, bystřickými koláčky a milostmi. „Jsme rádi, že všechno klaplo a můžeme začít úřadovat v novém," liboval si starosta. Chválou nešetřili ani ostatní Bystřičané. „Je dobře, že ten barák, kde býval v patře obchod s průmyslovým zbožím a v přízemí hospoda, už se nerozpadá. V posledních letech tam nikdo nechtěl nic provozovat. Obec ho proto odkoupila a nechala opravit. Investice zbytečná určitě nebyla. Konečně to bude využité," nechal se slyšet Luděk Mahdal.

Od Jednoty koupila obec objekt, postavený obyvateli Bystřice pod Lopeníkem v 80. letech minulého století v akci „Z", za milion šest set tisíc. „Čtyři roky po sobě jsme jej spláceli po čtyřech stech tisících," poznamenal někdejší aktér odkupu a exstarosta Bystřice pod Lopeníkem Milan Bauka.

Proměna do podoby multifunkčního domu se uskutečnila od loňského září do letošního května. „Kromě obecního úřadu tam sídlí i praktický lékař, hala s veřejným internetem, zázemí pro neziskové organizace obce a k dispozici je řada dalších prostor," informoval starosta Viktor Machala a dodal, že rekonstrukce přišla na téměř 12 milionů korun, z čehož obec přispěla třemi a půl miliony. Šest a půl milionu dodalo Ministerstvo financí a z eurofondů připlulo milion osm set tisíc.

A jak budou využity prostory sousedícího kulturního domu, odkud se obecní úřad vystěhoval? Z bývalé zasedačky je knihovna a z bývalé kanceláře starosty sklad krojů. „Peníze na opravu sousedícího kulturního domu zatím nemáme, ale sháníme je. Doufáme, že časem, po jeho opravě budou budovy působit jednotně," vyslovil své přání Viktor Machala.