Certifikát a velký skleněný koštéř s emblémem TOP víno Slovácka 2013 přiřkli v VI. ročníku vinařského klání odborně zdatní degustátoři vínu Aurelius, které spatřilo světlo světa v Šlechtitelské stanici vinařské Polešovice. Ocenění převzal její jednatel a šlechtitel, Zdeněk Habrovanský. A pak stanul na pomyslném nejvyšším stupni pro vítěze ještě dvakrát. Víno Aurelius dostalo od porotců nejvyšší počet ze sta možných bodů, osmdesát osm, za což převzal doktor Habrovanský Cenu starosty města Uherské Hradiště, ale také Cenu hejtmana Zlínského kraje, která se opírá o limitovaný odběr vín pro reprezentační účely kraje.

„Už loňské druhé místo vzorku Aurelius a jeho letošní prvenství mezi deseti vyhodnocenými víny je pro mě i všechny zaměstnance naší stanice vysoké ocenění," neskrývá radost Zdeněk Habrovanský. Do šlechtitelské stanice nastoupil v roce 1989 na doporučení uznávaného šlechtitele Václava Křivánka. O sedm let později, po její privatizaci, jí začal vládnout jako jednatel i šlechtitel révy vinné v jedné osobě, a tak je tomu dodnes.

Už jako kluk školou povinný, vyrůstající ve vesnici Částkov, měl rád přírodu a všechno živé v ní. „Jako každé dítě jsem toužil po tom, abych byl v dospělosti biologem. Z hradišťského gymnázia jsem tedy zamířil studovat odbornou biologii na Přírodovědeckou fakultu někdejší UJEP Brno, dnes Masarykova univerzita. Doktorát přírodních věd jsem získal v roce 1982," pootevře Zdeněk dveře do svých studijních let.

Svůj pracovní život zasvětil zemědělství na Slovácku. Než nastoupil do šlechtitelské stanice, pracoval jako technik ochrany rostlin i jako rostlinolékař. Už od dob studia na hradišťském gymnáziu patří k ostříleným znalcům nápoje z hroznů révy vinné. Každý rok zasedne nejméně dvacetkrát, ale i padesátkrát v degustačních komisích nejen na Slovácku.

Je si ale především dobře vědom, že než jeho ruce mohou potěžkat odměnu za svou práci zelené a modré perly hroznů naplněných sluncem, z nichž pak přijde na svět víno, chce to tvrdě pracovat ve vinici. „Když se tam všechno vinař zvládne, je pak poloviční práce ve sklepě," má jasno doktor Habrovanský. A na co je jako šéf stanice nejvíce hrdý? „Když mám zdravé porosty révy vinné, když z křížení vyjdou semenáčky. Vždycky mě po celoroční práci ve vinici potěší dobrý výnos hroznů," řekne Zdeněk sebejistě.
Za jeho působení byla ve šlechtitelské stanici vyšlechtěna a do Státní odrůdové knihy zapsána stolní velkoplodá odrůda Pola a modrá odrůda Sevar. Loni bylo do zmíněné knihy zapsáno sedm nových klonů.