„Před deseti lety lidi kupovali hodně macešky. Měli jsme jich k dispozici asi tři až pět tisíc. Loni jsme jich měli dvě stovky a ještě nám zbylo,“ poznamenal manažer zlínského zahradnictví Stanislav Sehnálek.

„Na třetině hrobů na Lesním hřbitově nebyla v loňském roce žádná výsadba, jen listí. Vliv na prodej výsadby má také to, že polovina hrobů je dnes zakrytá deskou,“ poznamenal Sehnálek.

Dodal, že přestal dělat například dušičkovou vazbu, protože se lidem zdála drahá. „Tři sta korun pro ně bylo moc. Ale já takový lesní věnec dělám tři čtyři hodiny. Lidi prostě začínají mít hluboko do kapsy. Dají si tam třeba truhlík s chvojím, jmelím a šiškami,“ podotkl Sehnálek.

Podle něj jsou trendem posledních tří až čtyř let chryzantémy v květináči.

„Máme odrůdu zvanou multiflóra, která postupně nakvétá od konce srpna do konce října. Lidé zjistili, že je dobré si je koupit už v září, nechat si je rozkvést u domu, kde udělají parádu, a pak je přesunout na hřbitov,“ dodal Sehnálek.

Klasickou výsadbu zato stále kupují například obyvatelé Slavičína. „Nejvíce prodáme macešek a vřesů. A pak je zájem i o zakrslé dřeviny a chryzantémy v květináči,“ poznamenala majitelka slavičínského květinářství Karin Fiodorová.

Podle ní je obliba dušičkové výzdoby ve Slavičíně stále stejná. „Je pár jedinců, kteří chtějí zkusit něco nového, ale vesměs je to pořád totéž,“ vysvětlila Fiodorová.

Podobné zkušenosti mají i prodejci ze zlínského tržiště Pod Kaštany. „Prodává se všechno. Hodně vřesy, macešky i chryzantémy,“ poznamenal vedoucí zahradnictví ve Zlíně-Mladcové Tomáš Červenka.

Vřesy se na Zlínsku dají pořídit od třiceti do šedesáti korun, macešky kolem deseti korun a chryzantémy od padesáti až po dvě stě korun.