Je to týden, co se Bystřicí pod Lopeníkem prohnala blesková povodeň. Následky jsou viditelné dodnes. Ať už je to stržená příchodová lávka přes potok k jednomu ze stavení či keře, které valící se voda vytrhala s kořeny. A dokořán otevřené dveře i okna sušících se domů.

„Běžte pryč, máme hodně práce. Takových jako vy už se tu vyptávalo hodně," odhání starší muž redaktory od svého průjezdu. Jiní obyvatelé jsou ale sdílnější.

„Dům se vysouší strašně pomalu, snad v těchto dnech pomůže sluníčko. Měli jsme vodu ve sklepech a kotelně, do obývacích místností se nedostala," popisuje na zápraží důsledky záplav Marie Paníčková.

To manželé Baní měli po povodni dům plný bahna. K újmám přišly koberce, pračka i rozbitá vrata do dvora. „Babička mně vykládala, že zhruba před 120, 150 lety tudy od východu chodily velké bouře. Ty do terénu za dědinou vymlely i 15 metrů hluboké výmoly, které jsou dnes už zarostlé lesem," zařazuje aktuální povodeň do historického kontextu senior Jaroslav Baný.

Lidé se dokáží shodnout na tom, že přírodní pohroma vesnici znatelně semkla. Zvláště vytopení si pochvalují okamžitou a účinnou pomoc ze strany svých spoluobčanů. Zdá se, že vlna solidarity zcela předčila tu povodňovou. „Dobrovolníků se sešlo opravdu mnoho. Více než dostatečnou pomoc jsme obdrželi také od charity nebo Zlínského kraje. Prostředky se ale teprve dávají dohromady, nemůžu jejich počet přesně vyjádřit v číslech," uvedl starosta Bystřice pod Lopeníkem Viktor Machala.

Podle něj zůstal obecní úřad katastrofou nezasažen, následkům povodně ale neušla budova hasičské zbrojnice. Na pozáplavový úklid obce úřad vyčlenil osm sezónních pracovníků, kteří jsou stále v permanenci. Nejhrubší nános z koryta potoka zase odstraňují dělníci z Povodí Moravy. „Zdroj pitné vody je v pořádku," doplnil starosta Machala.

Kromě Bystřice příval vody způsobený průtrží mračen minulé pondělí vyplavil i část Komně. I tam v současnosti dávají vesnici do pořádku a sčítají napáchané škody. „Ještě nejsme hotovi, chvilku to potrvá. Poničené jsou především komunikace, ale pod vodou se ocitlo také hřiště nebo garáž s traktorem a dalším příslušenstvím. Pitná voda je však v pořádku, proud se naštěstí hnal opačnou stranou, než kde leží prameniště," informoval starosta obce Karel Navrátil.

SOUVISEJÍCÍ Extrémny počasí