V rámci výuky o totalitních režimech se proto rozhodla Základní škola (ZŠ) UNESCO k tomuto tématu uspořádat výstavu s názvem Valkýra, na jejímž zahájení v pondělí 14. listopadu nechyběli ani čelní představitelé Uherského Hradiště společně s dalšími hosty.

„To, co zde přítomné na zahájení výstavy spojuje, je láska k vlasti. Láska totiž není pouze schopnost přijímat, ale především darovat. Operace Valkýra přitom představuje Clause von Stauffenberga, který byl ochoten své vlasti darovat život," uvedl ředitel ZŠ UNESCO Jan Vorba.

Mimo něj výstavu krátce okomentovali také místostarostové Uherského Hradiště Zdeněk Procházka a Ivo Frolec i přítomný starosta Hradiště Stanislav Blaha. „Přestože se může zdát, že je druhá světová válka něčím naší době vzdáleným a nepředstavitelným, bylo by naivní přestat vnímat události, které přinášejí svědectví o její brutalitě, protože i v naší době mají dějiny tendenci se opakovat," upozornil na hrozbu totalitárních myšlenek Stanislav Blaha.

Více než dvě desítky informačních panelů s fotografiemi a textovým doprovodem vměstnaných do prostoru jedné z chodeb ZŠ UNESCO pak návštěvníkům i žákům nejenom ukazují detaily operace Valkýra, ale také vysvětlují důvody jejího neúspěchu. Na vernisáži nakonec vystoupili s krátkou přednáškou také tamní učitel Petr Kočíř a historička ze Slováckého muzea Blanka Rašticová. Výstava bude v ZŠ UNESCO ke zhlédnutí do 2. prosince.