„Stejně jako vloni novoročním výprodejům vévodí především mobilní telefony a televize, o které je tradičně největší zájem. Co zákazníci žádají také, jsou domácí pekárny na chleba, nebo kávovary," popsal aktuální poptávku Josef Spáčil z prodejny elektroniky Elektro Spáčil. Největších slev se pak v této prodejně podle Spáčilových slov dočkaly menší kuchyňské spotřebiče, čehož využil nejeden nakupující.

Nejvíce jdou nyní na odbyt televize a pračky

„Chtěl jsem k Vánocům pořídit rodičům nový mixér, ale pak jsem si řekl, že zkusím počkat až na výprodeje. A zdá se, že jsem dobře udělal," pochválil své rozhodnutí Martin Kotásek poté, co si jeden z takových spotřebičů právě nesl z prodejny. Celkově je podle slov Josefa Spáčila chuť lidí nakupovat v posledních týdnech opravdu velká. Potvrzují to také informace z obchodního řetězce Euronics zaměřeného na elektroniku. „Zájem zákazníků o výprodeje je tento rok mimořádný. Daleko převyšuje návštěvnosti v našich prodejnách v minulém roce. Tradičně největší zájem je o zboží, u kterého zákazníci ušetří nejvíce. Jedná se především o televize a velké domácí spotřebiče jako jsou například pračky, u nichž je cena nižší často i o několik tisíc korun," vyjmenoval nejžádanější zboží Marek Ingr ze společnosti HP Tronic Zlín, která zmíněné prodejny provozuje také na Uherskohradišťsku.

Vánoční kosmetické balíčky slevily na polovinu

Ovšem nejen slevy v prodejnách s elektronikou v našem regionu lákají k pultům zákazníky. Až padesátiprocentní sleva čeká v drogerii Teta na ty, kteří vyhlížejí novou kosmetiku. „Máme momentálně ve výprodeji jak povánoční kosmetické balíčky, obsahující mýdla či tělová mléka, tak i další sortiment v rámci první lednové akce. Pokud je ta sleva opravdu výrazná, například k těm padesáti procentům, lidé o to mají velký zájem," sdělila z prodejny drogerie Teta v centru Uherského Hradiště Lenka Mikulcová.

Prodej zimního sportovního oblečení a vybavení více ovlivňuje počasí než slevy

Zájemci ovšem mohou ušetřit i u zimního oblečení a lyžařské výbavy. Až o 20 procent levnější doplňky, včetně samotných lyží, nabízí například prodejna TK Sport v Uherském Brodě. „Nějaký zájem je, ale zatím je to slabší. V našem případě je to ovšem o dosavadním vývoji zimy. My moc dobře pociťujeme, kdy se ochladí, protože lidé najednou přijdou a nakupují," prozradil specifika prodeje zimních doplňků za zmíněnou prodejnu Dušan Mihel. A podobně je na tom také Studio Charis v Uherském Hradišti, které má ve výprodejích zimní oblečení. „Momentálně se u nás kupují veškeré zimní věci, včetně bund či svetrů. Slevňovat jsme však začali už týden před Vánocemi. Bývá to tak už téměř pravidelně díky tomu, že opravdové zimy v posledních letech prakticky nejsou," uvedl Jan Kubeš ze Studia Charis. Co navíc do tohoto obchodu v těchto dnech přivádí hodně klientů, jsou podle jeho slov také dárkové poukazy, které šly před Vánocemi hodně na odbyt a nyní si na ně zákazníci vybírají zboží.