„Dnes se při výlovu činili zaměstnanci obce, místní rybáři a studenti Střední odborné školy a Gymnázia Staré Město. V katastru obce máme deset rybníků. K chovu ryb staročeskou metodou jich využíváme deset, zbytek je lovných," uvedl Miroslav Kovářík, starosta Modré.

Vysvětlil, že přítoky do rybníků se snaží obec udržovat čisté a ryby nepřikrmovat, aby byla zachována kvalita vody v rybnících, jejichž neodmyslitelnou součástí jsou především kapři, líni, bílé ryby a z dravců pak candáti.

„Ryby, které jsme si v rybnících odchovali a dnes je vylovili, dáme do lovných nádrží. Část kapitálních ryb do nich nakupujeme z jiných rybářských revírů. Do areálu Živá voda převezeme dnes vylovené bílé ryby a některé z línů," potvrdil Miroslav Kovářík. Žádná z vylovených ryb ve vodních nádržích Orlová, Smrk a Komora neskončí na rozpálené pánvi při páteční akci Rybářovy žně v areálu Živá voda na Modré. Tam budou k ochutnání speciality z jihočeských kaprů.

Třpytivé rybí zázraky vylovené za podmanivého klidu z chovných rybníků a za poměrně vlhkého tepla, neskončí ani na štědrovečerním stole.

„Setkávám se v čase Vánoc s řadou lidí, kteří mi říkají, že je jim těch kaprů, které by měli o Štědrém večeru sníst, líto. Takže jdou kapra vypustit do rybníka nebo do řeky a zachrání mu život," řekl Jiří Kroča, profesí rybář a správce Živé vody na Modré.

Lidi musí poučit o tom, že když kapra nebo jinou rybu vypustí na svobodu, jeho život nezachrání. Už samotný výlov je pro kapry a další ryby traumatizující zážitek. „Když z vany vystresovaného a přidušeného kapra dáte zpět do rybníka, zažije velký šok a umře," vysvětlil rybář.

Stříbrná zrcadla deseti rybníků v katastru Modré jsou podle starosty Miroslava Kováříka uměle vytvořená vodohospodářská díla, která neslouží jen k produkci ryb, ale jsou vhodným prostředím pro mnoho vodních živočichů, ptáků a obojživelníků. A co hlavně, pomáhají zadržovat vodu v krajině.

Chlapi, kteří se na výlovu rybníků podíleli, si snad ani neuvědomovali chlad, který jim musel pronikat vysokými holínkami až do morku kostí. Zahřála je horká rybí polévka, vařená ve velkém hrnci nad otevřeným ohništěm, ale také nějaká ta štamprlička slivovice.

Na Modré vyrazili na ryby nikoliv s nevody, ale s podběráky.