Anonymní zpráva zasáhla také dvě školy na Slovácku, a to Stojanovo gymnázium na Velehradě a Evropský polytechnický institut v Kunovicích. Vedení obou škol neprodleně informovalo Policii ČR a ve spolupráci s nimi učinili opatření, aby zabránili hrozícímu nebezpečí.

„Žáky a studenty z kampusu Kunovice jsme informovali e-mailem, že se výuka ve čtvrtek ruší a v pátek začíná v devět hodin podle běžného rozvrhu," uvedl rektor Evropského polytechnického institutu Oldřich Kratochvíl. Dodal, že vyučování spustili bez jakýchkoliv problémů a účast žáků a studentů byla zcela standardní.

Okamžité vyklizení budovy čekalo také Stojanovo gymnázium na Velehradě, kam dorazil stejný text. „Co nejrychleji jsme provedli evakuaci všech žáků, po níž následovala kontrola policistů, zda uvnitř nikdo nezůstal. Objekt byl poté zapečetěn," uvedl ředitel Stojanova gymnázia Michal Hegr. Studenti tam nastoupí do výuky až do pondělí 24. listopadu, už včera se však ve škole uskutečnil plánovaný Festival duchovní hudby. „Situace by už měla být zcela bezpečná. Doufáme, že akce proběhne v klidu," doplnil Michal Hegr.

Policisté od středy budovy v celém kraji nepřetržitě střežili a jejich pozornosti neunikla ani okolní místa, která by výbuchem mohla být zasažena. „Některé ze škol jsou umístěny v budovách, v nichž sídlí firmy, proto se tato opatření týkají i zaměstnanců firem. V jedné z budov jsou také byty, jejich obyvatele jsme vyrozuměli o obsahu výhružného emailu a upozornili jsme je na to, že byty musí do zítřejšího rána na nezbytně nutnou dobu opustit," uvedla mluvčí zlínské policie Monika Kozumplíková.

Součástí některých školních budov jsou i základní či mateřské školy, proto z bezpečnostních důvodů uzavřela policie celý komplex. Policejní mluvčí doplnila, že v pátek v ranních hodinách, kdy mělo dojít k výbuchu, také v daných lokalitách omezili dopravu.

Prozatím neznámý autor 
e-mailů se dopustil přečinu šíření poplašné zprávy, za který by v případě odsouzení mohl strávit až tři roky za mřížemi. Nevyhnul by se ani zaplacení nákladů, které školám vznikly.

„Zatím nemáme přesně vyčíslenu škodu, kterou nám anonym způsobil, ale bude-li po kom, určitě po něm budeme částku vymáhat," potvrdil Michal Hegr.

Podle vyjádření psychiatra pachatel pravděpodobně není nemocný, má pouze narušenou osobnost. Tipuje, že se jedná o člověka, který je nespokojený, těžko se vyrovnává s problémy a svou frustraci si vybíjí tímto způsobem. „Myslím si zároveň, že pisatel těchto výhrůžných anonymů, který systematicky dva dny terorizuje veřejnost, není dospívající ani mladý člověk, spíš to bude někdo pokročilejšího věku," konstatoval psychiatr Pavel Konečný.