Blahodárnou energii načerpáte z fascinujícího přímého kontaktu s obyvateli vodní říše. Čeká vás ukázka rybolovných technik, využít můžete čtenářský koutek o ekologii, významu vody v krajině a technologiích čistění odpadních vod. Součástí programu bude prezentace potápěčské výstroje a technik včetně praktické ukázky potápění v intervalech: 1010.30 a 1414.30. A představí se vám také Garra Rufa kangalská rybka čistička, která se proslavila zejména v alternativních metodách péče o tělo, v kosmetice a v ichtyoterapii.

Živá voda je společný projekt příhraničních partnerů obcí Uhrovec a Modrá, usilující o zachování přírodního dědictví. Na význam vody v krajině a života v ní upozorňuje formou přímého i vizuálního kontaktu s živočichy a rostlinami nad i pod vodou.

„Návštěvníci budou mít možnost sledovat život v potoce přes prosklenou stěnu nebo ve velké tůni s chladnomilnými rybami, například pstruhy nebo mníky. V prvním podzemním patře vstoupí průhledným osm metrů dlouhým tunelem přímo do světa pod vodou. Po levé straně uvidí život ve velké tůni, po pravici a pod sebou život v rybníce se sumci, vyzami, kapry, líny, candáty a dalšími," vysvětluje Jiří Kroča, vedoucí projektu Živá voda. Prosklenou stěnou v témže patře je možno nahlédnout na život v mokřadu, který obývají želvy bahenní, žáby, čolci, apod. Na stěnách najdete makety ryb v životní velikosti s popisem v Braillově písmu. Druhé podzemní patro umožní skrze průhlednou akrylátovou stěnu nahlédnout na život v hlubině i se zimováním ryb pod ledem v šestimetrové hloubce. V rámci festivalu Týká se to také tebe zde můžete zhlédnout projekci zajímavých přírodopisných snímků.

Držitelé EKO-PASu mají vstup zdarma. Více o festivalu TSTTT, jednotlivých programech celého festivalového týdne, EKO-PASech i o tom, jak je získat, se dozvíte na www.tsttt.cz nebo každý pátek ve Slováckém deníku. (aku)

TSTTT hledá nového maskota
Když už festival Týká se to také tebe letos oblékl nový letní plášť, rozhodli jsme se dát mu také novou tvář a vyhlásit soutěž o festivalového maskota. Oficiálně bude soutěž vyhlášena na jarmarku vědy a umění na uherskohradišťském Masarykově náměstí v úterý 4. června. Festival TSTTT tu bude mít svůj Info stánek, kde se jednak dozvíte informace k programu jednotlivých festivalových dnů, jednak se dozvíte vše potřebné o soutěži, podmínkách a případných výhrách, získáte informace o EKO-PASech a můžete si je tu jako první vyzvednout.