„Ta patří k nejautentičtějším zachovalým zahradám v České republice, v nichž je jedna z nejlepších zahradnických péčí. Zajímavá je historie zahrady od té barokní až do doby, než zde vznikl významný krajinářský park se sbírkou vzácných dřevin," uvedla zahradní architektka Kamila Krejčiříková, která dlouhodobě pracuje na obnově buchlovického zámeckého parku.

Návštěvníkům ukázala park z pohledu zahradního architekta, aby se i oni na něj mohli dívat tak, jako se na něj dívají odborníci. Aby procházka milovníků zámeckých parků byla příjemná a zábavná, upozornila je na historické souvislosti, dendrologické zajímavosti a výjimečné stromy v zámecké zahradě.

„Je to kupříkladu tisovec vystoupavý, velmi vzácný strom v Evropě. Jeden jedinec podobně vysoký jako ten buchlovický je v královské botanické zahradě v Kew na jihozápadě anglického Londýna," upozornila zahradní architektka.

V průběhu hodinového špacíru parkem poukázala na řadu dalších významných stromů, k nimž patří borovice Jeffreyova, patřící mezi tříjehličnaté druhy, jerlín japonský či paořech jasanolistý.

Návštěvníkům byla zpřístupněna jedna z největších unikátních sbírek fuchsií v Evropě a dalších květin v zámeckém zahradnictví. Komentovaná hodinová prohlídka však expozici 1250 druhů a odrůd fuchsií její návštěvu nezahrnuje.

Tu si mohli lidé prohlédnout individuálně, ale také si na ní zakoupit nejen fuchsie, ale i jiné hrnkové květiny.