Vaření se tam ujala autorka knihy Jak se dříve žilo a co se jedlo v Hluku Marie Lekešová. Ta si připravila jarní jídla ochucené čerstvými bylinkami podle receptů našich babiček

„V brzkém jarním období se vždy do jídelníčku začleňovaly jednotlivé rašící mladé části rostlin. Staly se důležitou součástí obřadních pokrmů, jako je velikonoční nadívanina, do níž se přimíchaly mladé kopřivy, pažitka či petrželka," vysvětlila etnografka Marta Kondrová.

Zatímco Marie Lekešová ohromovala svou zručností při vaření, stíhala také bavit desítky přihlížejících historkami ze života.

„Můj muž například vařit absolutně neumí. Jednou navrhl, že mi uvaří čaj a popravdě jsem pak ani nepoznala, co že to vlastně vytvořil," vyprávěla Marie Lekešová.

Akci si nenechaly ujít desítky návštěvníků, kteří měli možnost hotové pokrmy ochutnat a vzájemně si vyměňovat typy na přípravu jídel.